Otvoren vazdušni prostor u Tunisu, situacija napeta

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren vazdušni prostor u Tunisu, situacija napeta

Dan nakon što su nemiri u Tunisu odneli novih 13 žrtava, a predsednik napustio zemlju, vazdušni prostor je otvoren, ali je situacija u prestonici i dalje napeta jer su se tokom cele noći čuli pucnji, a ulicama krstarile bande koje su pljačkale i palile prodavnice i kuće, pa čak i glavnu železničku stanicu.

Kako su javile agencije, svi aerodromi u zemlji, koji su juče bili zatvoreni zbog nemira, danas funkcionišu. Vlasti su, međutim, upozorile putnike da se pre odlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na aerodrom raspitaju o redu leta kako se ne bi pravile gužve.

Televizija "Al Džazira" javila je da je rano jutros jedna osoba ubijena na periferiji grada, dok ruska agencija Itar-tass navodi da je sa svitanjem postalo jasno kolike su razmere jučerasnjih nemira i pljački i vandalskog ponašanja tokom noći.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Na centralnom gradskom trgu, koji je juče bio poprište najžešćih sukoba, danas su raspoređeni tenkovi i džipovi, a u centru grada automobilima je zabranjen prolaz.

Sarkozi sazvao sastanak vlade

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi sazvao je danas ministarski sastanak o krizi u Tunisu i sudbini francuskih državljana u ovoj zemlji. Sastanku će prisustvovati premijer Fransoa Filon, kao i ministri odbrane, inostranih i unutrašnjih poslova kao i privrede, navodi se u saopštenju.

Sarkozi je sinoć već razgovarao sa Filonom o situaciji u Tunisu.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da Ben Ali nije tražio azil, a izvor u vladi je rekao da bivši lider Tunisa nije dobrodošao u Parizu.

Kao nekadašnji kolonijalni gospodar, Francuska je imala bliske veze sa autoritarnim režimom Ben Alija i optužena je da je previše sporo reagovala u osudi krvavog gušenja socijalnih nemira koji su izbili prošlog meseca.

Nebom iznad grada patroliraju helikopteri, a prodavnice i restorani ne rade.

Uprkos prisustvu velikog broja policajaca i vojnika, pljačke se nastavljaju, a agencija navodi da je na meti lopova u severnom delu grada bio i jedan tržni centar odakle su desetine ljudi tokom noći iznosili bukvalno sve što im je palo pod ruku. Pljačkane su i kuće bogatih građana, kako i supermarketi poznatih francuskih lanaca "Karfur" i "Žean" .

Predsednik parlamenta Fued Mebaza zvanično je postavljen za vršioca dužnosti šefa države pošto je predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio zemlju, prenela je tuniska agencija TAP.

Odlukom Ustavnog saveta danas je zvanično Ben Ali smenjen s funkcije. Predsednik Saveta Fethi Abdenader izjavio je da će Mebaza na funkciji vršioca dužnosti imati rok do 60 dana da organizuje predsedničke izbore.

Posle 23 godine vladavine, predsednik Ben Ali je juče napustio zemlju i tako postao prvi šef jedne arapske države koji je pobegao iz zemlje pod pritiskom uličnih protesta.

Ben Ali je tokom noći s porodicom stigao u Džedu, u Saudijsku Arabiju. On je morao da napusti Tunis posle mesec dana protesta, koji su demonstranti nazvali "revolucijom jasmina". U tim protestima je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 66 osoba.

Saudijska Arabija saopštila je danas da je primila Ben Alija "zbog vanrednih okolnosti sa kojima se suočava bratski narod Tunisa izražavajući podršku bezbednosti i stabilnosti zemlje".

Pušteno 1.000 zatvorenika u Mahdiji posle sukoba

Lokalni zvaničnici u tuniskom gradu Mahdija saopštili su danas da je direktor zatvora u tom gradu pustio na slobodu 1.000 zatvorenika posle pobune koja je tamo nastala.

Zvaničnici navode da su čuvari i vojnici otvorili vatru na pobunjene zatvorenike koji su prethodno podmetnuli požar zapalivši dušeke u ćelijama. Procenjuje se da je u neredima poginulo pet ljudi. Posle sukoba, direktor zatvora odlučio je da pusti zatvorenike napolje, kako bi izbegao još veće sukobe sa stražarima.

U požaru u zatvoru poginule 42 osobe

U požaru u jednom zatvoru u letovalištu Monastir u Tunisu poginule su 42 osobe, saopštili su tamošnji lekari. Sudski lekar Tarek Mgirbi iz Monastira rekao je da su dopremljena 42 tela i da su žrtve umrle od opekotina i udisanja otrovnog dima. Uzrok požara za sada nije poznat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.