Otvoren Naučno - tehnološki park u Nišu, uloženo 12,5 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 07:07

Otvoren Naučno - tehnološki park u Nišu, uloženo 12,5 miliona evra

U Nišu je danas otvoren Naučno-tehnološki park, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao da se Niš sada ubrzano razvija.

Firme koje se budu uselile u Naučno-tehnološki park počeće da rade u avgustu, a ukupno će imati na raspolaganju 14.000 kvadrata. NTP će imati ukupno 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.

Vučić je rekao da je u NTP uloženo 12,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra i istakao da je država mnogo uložila u Niš prethodnih godina.

"U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred", istakao je Vučić.

Zajedno sa investicijom u osnovanje Starap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakulteta ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra.

Otvaranju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Završena je izgradnja i uređenje zgrade i pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta.

Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Oko objekta je parking, kao i lepo uređen park sa fontanama, a u podrumu zgrade se nalaze garaže i fitnes centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

Izgradnja NTP koštala je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete.

Projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti po ugovoru realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Izgrađena su tri sprata površine oko 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije.

Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mladim kompanijama omogućiti zajedništvo.

Drugi i treći sprat su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu. Takođe, unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampu.

Predsednik Vučić će zatim obići radove na izgradnji fabrike "Xingyu Automotive Lighting Systems".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS U NIŠU Otvara se Naučno tehnološki park

Izvor: Kurir, 09.Jun.2020

Predsednik Aleksandar Vučić posetiće danas Niš gde će biti otvoren Naučno-tehnološki park.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.