Otkriven novi rekord najhladnije temperature severne hemisfere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:23

Otkriven novi rekord najhladnije temperature severne hemisfere

Zahvaljujući radu klimatskih istraživača pri Svetskoj meteorološkoj organizaciji ( WMO ) otkriven je novi rekord najhladnije temperature severne hemisfere svih vremena, koji je izmeren 1991. godine na Grenlandu i iznosi -69,6 Celzijusovih stepeni.

To je za dva stepena hladnije u odnosu na dosadašnje poznate zapise, preneo je britanski "Gardijan".

Pretražujući arhive toplotnih zapisa WMO sa meteoroloških stanica, istraživači su otkrili da je najhladnije očitavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temperature zabeležila automatska meteorološka stanica na Grenlandu sredinom zime pre skoro 30 godina i da je ona bila gotovo za dva stepena Celzijusa hladnija od prethodno poznatih zapisa.

Stanica Klink na Grenlandu, blizu vrha ledene ploče, zabeležila je -69,6 Celzijusovih stepeni 22. decembra 1991. godine, što je znatno niže očitavanje u odnosu na -67,8 Celzijusovih stepeni zabeleženih u Verhojansku u Rusiji u februaru 1892. i u Ojmjakonu u Rusiji januara 1933. godine.

Najniža temperatura na svetu zabeležena je, međutim, na južnoj hemisferi 21. jula 1983. godine u stanici u Vostoku na Antarktiku i iznosi -89,2 stepena Celzijusovih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.