Otkriven identitet Džihadi Džona

Izvor: RTS, 26.Feb.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven identitet "Džihadi Džona"

Maskirani džihadista Islamske države, poznat kao "Džihadi Džon", koji je uočen na video-snimcima egzekucije nad zapadnim taocima, jeste Britanac Muhamed Emvazi iz Londona, javljaju britanski mediji.
Ime Muhameda Emvazija, kako javlja Bi-Bi-Si, od ranije je poznato britanskim bezbednosnim službama, koje veruju da je svojevremeno pomagao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizaciji u finansiranju somalijske militantne grupe El Šabab, prenosi Tanjug.

Gardijan prenosi da je 26-godišnji Emvazi sa šest godina stigao u Veliku Britaniju iz Kuvajta. Odrastao je u dobrostojećoj porodici u zapadnom Londonu i završio kompjutersko programiranje na Univerzitetu Vestminster.
Njegovi poznanici iz Londona kažu da je bio uljudan i da je veoma vodio računa da njegova pomodna odeća bude u skladu s islamskom verom.
Imao je bradu i pazio je da izbegne svaki kontakt očima sa ženama, navodi Vašington post.
Veruje se da je 2012. otišao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi.
Vlasti su koristile razne tehnike, između ostalog analizu glasa i razgovore s bivšim taocima, da bi identifikovale "Džihad Džona".
Prema rečima direktora CIA, u tome su uspeli u septembru, mesec dana pošto se pojavio na snimku odsecanja glave američkom novinaru Džejsu Foliju, navodi Vašington post.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džihadista Džon je Britanac?

Izvor: VOA, 26.Feb.2015

U medijskim izveštajima se navodi da je maskirani ekstremista Islamske države koji se pojavio na nekoliko video snimaka preliminarno identifikovan – ali izvori upozoravaju da ti izveštaji možda nisu tačni...U izveštajima se navode prijatelji Mohameda Emvazija koji veruju da je on taj visoki čovek...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.