Zloglasni islamistički dželat Džihad Džon je bogati programer iz Londona!

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloglasni islamistički dželat "Džihad Džon" je bogati programer iz Londona!

Ozloglašeni dželat Islamske države, poznatiji pod nadimkom "Džihadi Džon", koji se pojavljuje u nekoliko snimaka na kojima se vidi kako odrubljuje glave zarobljenicima, identifikovan je kao Mohamed Emvazi iz Londona, prenosi "Bi Bi Si".

U izveštaju se navodi da je njegov identitet otkriven ranije, ali da nije objavljen javnosti sbog operativnih razloga. Nakon što je jutros objavljeno da se radi o Emvaziju, otkriveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da se radi o čoveku koji ima britansko državljanstvo.

Mohamed Envazi odrastao je u zapadnom delu Londona, a potiče iz veoma imućne porodice. Korene vuče iz Kuvajta, diplomirao je u engleskoj prestonici, i po struci je kompjuterski programer.

Emvazi ili "Džihadi Džon" pogubio je američkog novinara Džejmsa Folija, a pojavljuje se i na snimcima na kojima se vidi odrubljivanje glave još jednom američkom novinaru Stivenu Sotlofu, britanskom humanitarnom radniku Dejvidu Hejnsu, britanskom taksi vozaču Alenu Heningu i američkom humanitarnom radniku Abdul-Rahmanu Kasigu.

Umešan je i u ubistvo japanskih talaca Harune Jukave i Kendžija Gotoa, a pojavljuje se na snimku njihovog pogubljivanja.

Prema podacima britanskih tajnih službi, Emvazi je "na radaru" još od 2006. godine, kada je putovao u Somaliju gde je bio povezan sa terorističkom grupacijom Al Šabab.

"Vašington post" došao je do podataka koji navodno potvrđuju da je Emvazi putovao u Siriju 2012. godine, i da se tada priključio Islamskoj državi.

Iako službe bezbednosti još uvek odbijaju da komentarišu navode da je Mohamed Emvazi zapravo Džihadi Džon, njihovo nedemantovanje ove vesti potvrđuje da je Bi Bi Si izneo tačnu informaciju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KONAČNO Otkriven identitet zloglasnog islamističkog dželata "Džihad Džona"

Izvor: Blic, 26.Feb.2015

Ozloglašeni dželat Islamske države, poznatiji pod nadimkom "Džihadi Džon", koji se pojavljuje u nekoliko snimaka na kojima se vidi kako odrubljuje glave zarobljenicima, je identifikovan kao Mohamed Emvazi iz Londona, prenosi "Bi Bi Si"...U izveštaju se navodi da je njegov identitet otkriven ranije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.