Otimaju Kosovo, ukidaju RS

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otimaju Kosovo, ukidaju RS

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 24. oktobra - Poslednje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka - izmene Zakona o Savetu ministara i obavezujuća instrukcija za promenu Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine - izazvale su političku buru koja već zahvata region, a njeni udari počinju delimično da tresu i odnose među ambasadorima najuticajnijih država sveta u Sarajevu.

Lajčakove odluke, kojima se bitno redukuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa čak i dovodi u pitanje princip entitetskog glasanja - jedini način zaštite od preglasavanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH - kao što se i očekivalo podržali su svi bošnjački i najrelevantniji hrvatski političari. Politički lideri iz Republike Srpske su protiv njih, jer one, jednodušni su u oceni i vlast i opozicija, narušavaju Dejtonskim sporazumom utvrđenu ravnopravnost tri naroda. Zbog toga su sve srpske političke partije saglasne da - ako Lajčak ne povuče odluke - predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima vlasti podnesu ostavke, a poslanici u Parlamentarnoj skupštini pređu u opoziciju. Ako se to desi, svi zajednički organi BiH biće potpuno paralizovani.

Odupirući se jednostranim potezima visokog predstavnika, Narodna skupština Republike Srpske će u ponedeljak, 29. oktobra, održati posebnu sednicu na kojoj će, sasvim je sigurno, odbaciti odluke Miroslava Lajčaka. "Očekujem da ćemo usvojiti i rezoluciju kojom ćemo od Saveta za primenu mira zatražiti da visokom predstavniku oduzme ′bonska ovlašćenja′ na osnovu kojih nameće i menja zakona i smenjuje demokratski izabrane zvaničnike", izjavio je danas novinarima u Banjaluci predsednik republičkog parlamenta Igor Radojičić.

Rezoluciju je predložio Klub poslanika Partije demokratskog progresa. U njoj je, pored ostalog, ocenjeno da su "bonska ovlašćenja snažan izvor nesporazuma i zloupotreba u ostvarivanju ovlašćenja visokog predstavnika". Podrška sadržaju rezolucije biće zatražena od Parlamentarne skupštine BiH i drugih država potpisnica Dejtonskog sporazuma - Srbije i Hrvatske, kao i država svedoka - Francuske, Nemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije i Amerike.

O poslednjim odlukama Miroslava Lajčaka danas se oglasio i srpski premijer Vojislav Koštunica. On je, prema agencijskim izveštajima, ocenio da je "očigledan pokušaj da se politikom sile i nametanja rešenja istovremeno sruši Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244 o Kosovu i Metohiji". Koštunica je, prema rečima njegovog predstavnika za medije Srđana Đurića, ocenio "da nesumnjivo postoji suštinska sličnost i povezanost između pokušaja da se nametne plan Martija Ahtisarija za Kosovu i da Lajčak nametne ukidanje Republike Srpske. Lajčak mora da povuče svoje odluke ili da se povuče sa mesta visokog predstavnika", rekao je Đurić, dodavši da je visoki predstavnik - umesto da doprinese stabilizaciji BiH - izazvao duboku krizu i da će snositi sve posledice koje iz nje mogu proizaći. On je naglasio da će Koštunica snažno podržavati predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i njene institucije "da sačuvaju položaj Republike Srpske, onako kako je to definisao Dejtonski sporazum".

Na osudu Lajčakovih postupaka od strane zvaničnika Srbije, prva je reagovala Stranka za BiH čiji je šef bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić. Poređenje pozicije u koju se dovodi Republika Srpska sa statusom Kosova, ova partija je identifikovala kao "destabilizovanjem stanja", "mešanjem u unutrašnje stvari" i "narušavanjem suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta BiH".

Na međunarodnom planu, takođe je različito vrednovanje postupaka Miroslav Lajčaka. Bezrezervno su ga podržali ambasadori Velike Britanije, Amerike i Francuske. S druge strane, ambasador Ruske Federacije Konstantin Šuvalov je rekao da su "mere visokog predstavnika dovele do zaoštravanja političke situacije u BiH". On se usprotivio povratku na nametanje odluka i naglasio da treba pružiti podršku "uspostavljanju saglasnosti između bosanskohercegovačkih strana" i "predaji odgovornosti za upravljanje BiH lokalnim vlastima". "Stavovi Rusije", istakao je Šuvalov, "bili su poznati visokom predstavniku, ali on ih nije uzeo o obzir. Zbog toga će Rusija", najavio je njen ambasador u Sarajevu, "tražiti da se, o postupcima visokog predstavnika, najozbiljnije raspravlja na sednici Upravnog odbora Saveta za primenu mira, koja će se 30. i 31. oktobra održati u Sarajevu".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.