Izvor: RTS, 07.Dec.2021, 18:06

Osumnjičeni za ubistvo Kašogija uhapšen u Francuskoj

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, uhapšen je na aerodromu u blizini Pariza. On je pokušao da se ukrca na let za Rijad, javlja francuski radio RTL.
Policijski i sudski izvori rekli su za RTL radio da je uhapšen Kalid Aed el-Otaibi (33), jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara u konzulatu te zemlje u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

On je, inače, bivši član Kraljevske garde Saudijske Arabije, a na poternici Interpola je jer je bio u saudijskom konzulatu kada je Kašogi ubijen. Na poternici je još 20 Saudijaca.
Policija ga je uhapsila jutros u 9.30 na aerodromu "Šarl de Gol", dok se ukrcavao na let za Rijad.
Izvori RTL-a rekli su da zasad nije poznato kada je i kako ušao u Francusku neprimećen, kao i da se radi na postupku ekstradicije Turskoj.
Saudijski sud doneo je prošle godine konačne presude, višegodišnje kazne zatvora za osam optuženih, u slučaju njegovog ubistva. 
Grupe za zaštitu ljudskih prava i nezavisni istražitelj UN kritikovali su suđenje, primetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo nije proglašen krivim.
Šta se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu Da podsetimo, Kašogija, otvorenog kritičara saudijskog režima, likvidirao je tim saudijskih operativaca u konzulatu te zemlje u Istanbulu. To ubistvo je izazvalo burne reakcije čitavog sveta, a mnogi političari i biznismeni udaljili su se od Rijada.
Zvaničnici Saudijske Arabije odriču svaku umešanost princa Muhameda bin Salmana u ubistvo, i objašnjavaju da je tim agenata želeo da dovede Kašogija u Rijad, ali da je posle borbe u konzulatu u Istanbulu došlo do njegovog ubistva.
Sumnja se da je telo raskomadano i sklonjeno. Prema tvrdnjama službenika koji su čuli audio-snimak operacije, prvo se čuo glas koji je upozorio druge operativce da puste glasnu muziku kako bi ublažili snimak električnog uređaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JEDAN OD OSUMNJIČENIH ZA UBISTVO NOVINARA KAŠOGIJA UHAPŠEN U PARIZU: Saudijac priveden na aerodromu Šarl de Gol!

Izvor: Kurir, 07.Dec.2021

Državljanin Saudijske Arabije uhapšen je u Francuskoj zbog sumnje da je umešan u ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Nastavak na Kurir...

Uhapšen jedan od osumnjičenih za ubistvo Kašogija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021

Državljanin Saudijske Arabije Kaled Aed Al-Otaibi, osumnjdičen da je učestvovao u ubistvu novinara Džamala Kašogija, uhapšen je u Francuskoj...On je uhapšen danas na aerodromu Šarl de Gol, prema francuskim medijima, prenosi Bi-Bi-Si...Ovaj bivši saudijski kraljevski gardista putovao je pod svojim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Osumnjičeni za Kašogijevo ubistvo uhapšen u Parizu

Izvor: VOA, 07.Dec.2021

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija uhapšen je u utorak na aerodromu blizu Pariza dok se spremao da se ukrca za let do Rijada, prenela je agencija Rojters pozivajući se na izvore iz policije i pravosuđa. Prema policijskom izvoru, u Francuskoj je uhapšen Halid Aed Al-Otaibi,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.