Osumnjičeni za Kašogijevo ubistvo uhapšen u Parizu

Izvor: VOA, 07.Dec.2021, 20:24

Osumnjičeni za Kašogijevo ubistvo uhapšen u Parizu

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija uhapšen je u utorak na aerodromu blizu Pariza dok se spremao da se ukrca za let do Rijada, prenela je agencija Rojters pozivajući se na izvore iz policije i pravosuđa. Prema policijskom izvoru, u Francuskoj je uhapšen Halid Aed Al-Otaibi, bivši  pripadnik kraljevske garde Saudijske Arabije. Izvor iz pravosuđa potvrdio je hapšenje i naveo da je u toku proces potvrde njegovog identiteta. Neimenovani saudijski zvaničnik rekao je za Rojters da su izveštaji o hapšenju jednog od osumnjičenih za ubistvo Kašogija "lažni", da je reč "o slučaju pogrešnog identiteta", te da osuđeni za to krivično delo "trenutno služe kazne u Saudijskoj Arabiji". "Pozdravljam hapšenje jednog od Džamalovih ubica u Francuskoj. Francuska bi trebalo da mu sudi za zločin, ili ga izruči zemlji koja može i koja je spremna da sprovede istinsku istragu i krivično ga goni, kao i osobu koja je naredila Džamalovo ubistvo", tvitovala je Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz. Vest o hapšenju je objavljena nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Kašogi, kritičar princa Mohameda, poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine. Turski zvaničnici veruju da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno. Kašogijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Al-Otaibi, koji je prema britanskim vlastima bio umešan u Kašogijevo ubistvo, bio je takođe na francuskoj poternici. Uhapšen je po poternici koju je Turska izdala 2019. godine, saopštio je neimenovani izvor iz policije za Rojters. Francuski tužioci će sada pokrenuti postupak za njegovo potencijalno izručenje Turskoj. "Bio je umešan u nezakonito ubistvo Džamala Kašogija u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, kao deo tima od 15 osoba koji su saudijske vlasti poslale u Tursku", navodi se u izveštaju britanske Kancelarije za implementaciju finansijskih sankcija. Al-Otaibi, rođen 1988. godine, "bio je umešan u zataškavanje dookaza u rezidenciji saudijskog konzula posle ubistva", navodi se u izveštaju. Prema američkom obaveštajnom izveštaju, objavljenom u martu, princ Mohamed je odobrio operaciju da se Kašogi zarobi ili ubije. Saudijska vlada je odbacila te optužbe. Francuska je jedan od glavnih snabdevača oružjem Saudijske Arabije, ali je po pritiskom da preispita tu trgovinu zbog sukoba saudijske koalicije i Huti pobunjenika u Jemenu, gde je jedna od najgorih humanitarnih kriza u svetu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Francuska bi trebalo da mu sudi za zločin": Verenica ubijenog Kašogija pozdravila hapšenje osumnjičenog

Izvor: Blic, 08.Dec.2021, 00:59

Hatidže Čengiz, verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, pozdravila je današnje hapšenje u Francuskoj jednog od osumnjičenih za njegovo ubistvo.

Nastavak na Blic...

FRANCUSKA ZBOG UBISTVA KAŠOGIJA UHAPSILA POGREŠNOG SAUDIJCA: Nije osumnjičeni koga traži Turska, pušten je na slobodu

Izvor: Kurir, 08.Dec.2021

Saudijac uhapšen u Francuskoj i osumnjičen da je član grupe umešane u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018, nije osumnjičeni koga traži Turska i oslobođen je, saopštio je danas javni tužilac Pariza.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.