Ostavka predsednika Kirgizije

Izvor: RTS, 15.Apr.2010, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka predsednika Kirgizije

Kurmanbek Bakijev potpisao formalnu ostavku, izjavio je član prelazne vlade Kirgizije. Svrgnuti predsednik otputovao u Kazahstan. Pucnjava u gradu Ošu prekinula skup podrške svrgnutom Bakijevu. Rusija obećala pomoć privremenim vlastima.

Svrgnuti predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev potpisao je formalnu ostavku, izjavio je član prelazne vlade te zemlje Topčubek Turgunalijev. Bakijev je danas otputovao u susedni Kazahstan, što uliva nadu da će se sukobi u Kirgiziji uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okončati, ocenjuje AP.

Predsednik Kazahstana, zemlje predsedavajuće OEBS-om, Nursultan Nazarbajev i predsednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama postigli su sporazum kojim je Bakijevu dozvoljeno da otputuje u Kazahstan, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Bakijev je napustio zemlju u pratnji supruge i dvoje dece, rekao je Turgunalijev i dodao da je bivši ministar odbrane uhapšen u pokušaju bekstva.

Prelazna vlada je naredila i hapšenje braće svrgnutog predsednika Bakijeva. Opozicija je optužila jednog od njih da je naredio da se otvori vatra na demonstrante u Biškeku. Bakijev je napustio prestonicu Biškek 7. aprila posle protesta u kojima je poginulo više od 80 ljudi.

Današnji skup nekoliko hiljada pristalica svrgnutog kirgistanskog predsednika u gradu Ošu, na jugu zemlje, prekinula je pucnjava, u trenutku dok je Kurmanbek Bakijev držao govor. Svrgnuti predsednik je brzo ušao u automobil i odvezao se sa mesta skupa, a nedugo posle toga otputovao u Kazahstan.

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama, posle pucnjave u Ošu. Još nije poznato ko je pucao, ni da li je meta napada bio svrgnuti predsednik, ili okupljena masa njegovih pristalica.

Rusija daje bespovratnu pomoć Kirgiziji

Pres služba ruskog premijera Vladimira Putina saopštila je da je Putin sinoć razgovarao telefonom sa Bakijevim, na inicijativu svrgnutog predsednika, ali nije objavila detalje razgovora.

Pre toga, premijer Putin je razgovarao sa delegacijom privremene vlade u Biškeku, a ministar finansija Aleksej Kudrin je, potom, rekao da će Rusija Kirgistanu dati bespovratnu pomoć od 20 miliona dolara i povoljan kredit u iznosu od 30 miliona.

Itar-Tas je preneo izjavu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u kojoj je podsetio da je i prethodnog predsednika Kirgistana Askara Akajeva skinula tadašnja opozicija, kritikujući ga za privredne prestupe i korupciju.

"Prošlo je nekoliko godina, ali su u suštini iste parole, isti subjekti, samo su promenili mesta", rekao je ruski predsednik, izražavajući nadu da se Kirgistan neće pretvoriti u neuspešnu zemlju.

Svrgnuti predsednik Kirgistana Bakijev je 7. aprila pobegao iz glavnog grada Biškeka, posle protesta tokom kojih su vojnici pucali na demonstrante, ubivši najmanje 83 ljudi. Od tada se više puta pojavio u javnosti u oblasti Džalalabad, gde još uživa snažnu podršku.

Prelazne vlasti su poručile da će Bakijev, ukoliko ne napusti zemlju, biti izveden pred sud, a svrgnuti predsednik je nagovestio da je spreman da ode iz Kirgistana ukoliko njemu i njegovoj porodici bude garantovana bezbednost.

Prelazna vlada je odgovorila da će jamčiti za njegovu bezbednost, ali ne i za bezbednost članova njegove porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.