Ostala je samo ulica, a ona je nepredvidiva

Izvor: Deutsche Welle, 11.Jul.2020, 10:33

Ostala je samo ulica, a ona je nepredvidiva

„Sada su i današnji tinejdžeri prvi put progutali suzavac i osetili adrenalin uličnih borbi. Šta će se desiti ako Vučićev režim nastavi ovako, a ne bude opozicije koja kanališe nezadovoljstvo?“, pita se nemačka štampa.

„U Beogradu je višesatno mirno okupljanje protiv korona-politike vlasti ponovo zasenjeno nasiljem nakon napada izgrednika“, javlja najveća nemačka agencija dpa. „Sinoć je grupa nacionalističkih demonstranata nasilno prodrla u srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << parlament. Došlo je do sukoba sa policijom koja je potom oko ponoći palicama i suzavcem okončala nalet nasilnih demonstranata.“

Dpa piše da su se na meti nasilnika našli i novinari i mirni demonstranti te da je, prema lokalnim izveštajima, uhapšeno oko 70 izgrednika.

Agencija navodi da povlačenje najave policijskog časa nije umirilo demonstrante te da se „protesti sve više usmeravaju prema samom Vučiću. Nacionalisti mu prebacuju i izdaju jer je pristao na nove razgovore sa Kosovom nakon nemačko-francuskog posredovanja.“

Dodaje se da su nacionalisti iskoristili okupljanje i da „daju podršku osuđenim ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću“ povodom 25. godišnjice masakra u Srebrenici.

Neki ga nagovaraju da postane političar, ali on to odbija. Umesto toga poziva na mir. Vladika Grigorije Durić iz Nemačke prati proteste u Beogradu i Srbiji – i o tome govori za DW. (10.07.2020)

Protesti u Srbiji „nisu riskantni samo za Vučića, već za sve. Jer od besne demonstracije građanskog nepoverenja prema vlastima na kraju bi mogao da profitira najopasniji protivnik: virus“, piše nemačka štampa. (10.07.2020)

Bez obzira na to što je povučena odluka o policijskom času za vikend, u Beogradu i u drugim gradovima Srbije ponovo je protestovalo hiljade ljudi. O tome izveštavaju i agencije na nemačkom. (09.07.2020)

U tekstu pripremljenom pre sinoćnih demonstracija, berlinski levo-liberalni list Tagescajtung izveštava da „u šarenoj grupi demonstranata ima i desnih ekstremista, ali oni su apsolutna manjina“. Doduše, dodaje list, upravo su izgredi „skrenuli pažnju Zapada na zaboravljenu Srbiju“.

„U proteklih osam godina je isplivala pokoja kriminalna afera vladajuće ekipe, od lažiranja diploma do ilegalnih poslova sa oružjem i ubistva iz nemara. Državno tužilaštvo je sve ignorisalo. I zbog toga se protestuje u Srbiji“, piše list i zaključuje:

„Srbija se ne smiruje od raspada Jugoslavije. Sada su i današnji tinejdžeri prvi put progutali suzavac i osetili adrenalin uličnih borbi. Šta će se desiti ako Vučićev režim nastavi ovako, a ne bude političke opozicije koja može da kanališe nezadovoljstvo? Kojim će putem krenuti Srbija kada nema državnih institucija niti medija gde se može voditi dijalog? Tu ostaje jedino ulica. A ona je nepredvidiva.“

Frankfurter rundšau se u jednom članku pita „da li su srpske obaveštajne službe poslale svoje huliganske pomoćne trupe u bitku sa sopstvenom policijom kako bi diskreditovale proteste?“

„Huligansko nasilje pod kontrolom politike ima dugu tradiciju u Srbiji, još od jugoslovenskih ratova devedesetih. Da li je u pitanju paljenje Bajrakli džamije u Beogradu (2004), ambasada (2008) ili vojnički precizno pripremljeni neredi na Paradi ponosa 2010: teško da batinaške horde slučajno kreću u juriš van stadiona“, piše frankfurtski list.

Članak se završava dilemom kuda će odvesti protesti: „Da li ćemo u Srbiji imati prvu evropsku Vladu koju će uzdrmati korona-kriza? Čini se da demonstranti prerano pevaju oproštajne pesme Vučiću. Ipak, na sve veći broj novozaraženih bi najkasnije na jesen mogao da usledi talas otkaza“, dodaje list, pitajući se da li Srbiju čeka i vrela jesen.

priredio Nemanja Rujević

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.