Izvor: Blic, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostajem menadžer

Ostajem menadžer

Trijumf Zorana Jankovića (52), bivšeg izvršnog direktora 'Merkatora', na izborima za gradonačelnika Ljubljane obeležio je nedeljne lokalne izbore u Sloveniji.

Janković, koji je na izbore izašao kao nezavisan kandidat, osvojio je ukupno 63 odsto glasova i do nogu je potukao kandidata vladajuće koalicije Franca Arhara, nekadašnjeg guvernera Centralne banke koji je dobio svega 20,8 odsto glasova. U razgovoru za 'Blic' Janković ističe da su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanovnici Ljubljane na izborima opredelili za menadžera.

- Izbori su pokazali da je stanovnicima Ljubljane dosta političkih igara, tražili su menadžera koji će na najbolji način da zastupa njihove interese i to su videli u mom radu. Ja u predizbornoj kampanji nisam iznosio uobičajene političke floskule, već sam jasno isticao šta i gde treba da se promeni. Dugujem veliku zahvalnost građanima koji su me podržali u tako velikom broju.

Kakav je vaš komentar na tok kampanje koja je delimično bila prljava, vladajući konzervativci su potencirali vaše srpsko poreklo?

- Kampanja je bila prljava samo od strane desnih stranaka, ali i to je pokazatelj da je ljudima dosta političkih igara i birači su pokazali da nisu naivni, te da im je samo važno ko šta zna i ne odakle je. Da li u Ljubljani može da se primeni recept iz 'Merkatora' koji ste izvukli iz krize?

- Ja drugačije ne znam da radim. Imam principe od kojih ne odustajem i očekujem da ću sa saradnicima uspeti da popravim situaciju u gradu. Verujem da ćemo uspeti. Da li, možda, imate veće političke ambicije?

- Ne. Nisam političar, nemam ambicija za veliku politiku. Da li možemo očekivati bolju saradnju između Ljubljane i Beograda?

- Nadam se da će se saradnja Ljubljane i Beograda produbiti. Najvažnije je da razmenimo iskustva. Ovom prilikom želim da pozdravim gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića. Šta ćete prvo uraditi po dolasku na mesto gradonačelnika?

- Sva obećanja koja sam dao ću ispuniti. Prvo ću formirati tim saradnika koji će biti sastavljen od najboljih stručnjaka. Ispuniću i obećanje da će u Ljubljani biti izgrađena džamija. Neću raditi kako se kome sviđa i ne želim da podilazim biračima, već ću govoriti i raditi onako kako jeste i kako stvari stoje.

Aleksandar Petrović Uvertira za parlamentarne izbore

Uprkos porazu u Ljubljani, vladajuća Slovenačka demokratska partija (SDS) premijera Janeza Janše je na lokalnim izborima dobro prošla, pošto je dobila većinu u 210 opština.

Najveći gubitnik je opoziciona Liberalnodemokratska partija (LDS) koja je vladala Slovenijom od 1991. do 2004. Na izbore je izašlo 58 odsto upisanih birača, SDS je osvojila 16,70 odsto, a LDS 14,94 odsto glasova. Vlado Miheljak, politički analitičar, izjavio je za 'Dnevnik' da su lokalni izbori, zapravo, bili mala uvertira za parlamentarne izbore koji će biti održani za dve godine.

'Birači su pobedom Zorana Jankovića i manjim brojem glasova od očekivanog za vladajuću koaliciju poručili Janši da nešto nije u redu. Istovremeno, birači su stavili do znanja da liberali nisu alternativa', rekao je Miheljak. Na drugoj strani, premijer Janša je istakao zadovoljstvo što je njegova partija zadržala popularnost.

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek je po objavljivanju rezultata izjavio da je u politici previše sebičnosti i da je teško probiti se:

'Videćemo da li će novoizabrani gradonačelnici i odbornici po dolasku na vlast gledati svoje i interese poslovnih prijatelja ili će raditi za dobrobit onih koji su ih izabrali', rekao je Drnovšek.

A. P. Zamerali mu poreklo

Tokom predizborne kampanje, Zoranu Jankoviću je zamerano njegovo srpsko poreklo, zbog čega je na naslovnim stranama nekih konzervativnih listova prikazivan sa šajkačom i kokardom na glavi i nazivan šumadijskim preprodavcem povrća. Zoran Janković je rođen 1953. u selu Saraoci kod Smedereva, gde je živeo do polaska u školu, kada su ga roditelji odveli u Sloveniju. Predsednik uprave 'Merkatora' postao je 1997. Tada je ta kompanija bila u gubicima i imala je svega 15 odsto učešća na tržištu. Tokom njegovog mandata, 'Merkator' je postao najveće slovenačko preduzeće, s 15.000 zaposlenih, s 49 odsto učešća na tržištu i 170 miliona evra zarade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.