Osnivač Šarli ebdoa ubijenom uredniku: Odvukao si ceo tim u smrt

Izvor: Blic, 15.Jan.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač "Šarli ebdoa" ubijenom uredniku: Odvukao si ceo tim u smrt

Osnivač "Šarli Ebdoa" uputio je danas kritike ubijenom uredniku satiričnog nedeljnika Stefanu Šarbonijeu da je "odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu.

Anri Rusel koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (koji se tada zvao "Hara-Kiri Ebdo") obratio se Šarbonijeu posthumno rečima: "Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu "Nuvel Obs".

Rusel (80), koji piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod pseudonimom Delfejl de Ton, izjavio je da Šarbonije bio "neverovatan momak", ali takođe tvrdoglav.

"Zbog čega je osećao potrebu da odvuče tim u preterivanje?", zapitao je Rusel, misleći na karikature proroka Muhameda koje je list objavio na naslovnoj strani 2011. godine.

U terorističkom napadu na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.