Orkestru zabranili nastup jer ima ženske članove

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orkestru zabranili nastup jer ima ženske članove

Simfonijski orkestar Teherana nije mogao da nastupa, kao što je bilo predviđeno, na međunarodnom takmičenju u glavnom gradu Irana jer ima ženske članove, saopštio je danas Simfonijski orkestar.

Orkestar je trebalo da izvede iransku himnu, ali je nastup otkazan u poslednjem trenutku, izjavio je dirigent Ali Rahbari.

"Sve je bilo spremno i kad je trebalo da počnemo da sviramo himnu, saopšteno nam je da žene ne smeju da budu na bini", rekao je Rahbari i dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je veoma uvređen. Dirigent je organizatorima odgovorio da će svirati ceo orkestar ili će napustiti koncertnu salu, što je orkestar i učinio.

"Zašto ženama nije dozvoljeno da sviraju svoju nacionalnu himnu", zapitao se dirigent.

Žene, pevačice ili muzičarke, nemaju pravo da same nastupaju na sceni od islamske revolucije 1979. godine ali im je teoretski omogućeno da sviraju u nekom orkestru. Međutim, dešava se da neki orkestri sa ženama ne mogu da nastupaju u nekim delovima Irana.

To je prvi put da je teheranskom Simfonijskom orkestru, najstarijem orkestru u Iranu, onemogućen nastup zbog prisustva žena.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.