Orban doputovao u Izrael, opozicija kritikuje posetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban doputovao u Izrael, opozicija kritikuje posetu

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je večeras u dvodnevnu posetu Izraelu, što je izazvalo kritike izraelske opozicije zbog njegovih populističkih, desničarskih pogleda.

Orban će se sutra pre podne sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netnjahuom, izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom, te glavnim aškenaskim rabinom Davidom Lauom, što nije uobičajeno za strane premijere, navode izraelski mediji.

Mađarski premijer sebe smatra šampionom hrišćanske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evrope i prihvatio je čvrst stav protiv dolaska afričkih migranata i muslimana na taj kontinent, navodi agencija Asošiejted pres.

On je u svojoj predizbornoj kampanji zastupao antimigracionu politiku.

Izraelski opozicioni poslanici su osudili Orbanovu posetu, a preživeli u holokaustu rodom iz Mađarske će, kako se očekuje, protestovati za vreme njegovog obilaska Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem u Jerusalimu sutra popodne.

Njegove izjave u kojima hvali saradnika nacista Mikloša Hortija koji je vladao Mađarskom nakon Prvog svetskog rata i većim delom Drugog svetskog rata i uveo antisemitske zakone izazvale su oštre kritike.

"Netanjahu će ukazati čast premijeru Orbanu koji je hvalio anitisemitskog nacističkog saradnika u uništenju Jevreja Mađarske", objavio je na Tviteru poslanik Jair Lapid, vođa partije Centra Ješ atid ( Ima budućnosti) čiji je pokojni otac, poznati izraelski novinar i političar Tomi Lapid rodom iz Novog Sada preživeo holokaust.

I liderka levičarskog Mereca Tamar Zandberg je objavila na Tviteru da "oni koji hvale saradnike nacista, oni koji progone organizacije za ljudska prava i opoziciju u svojoj zemlji nisu dobrodošli" u Izrael.

Izraelski mediji navode da je Netanjahu navodno bio prvi strani lider koji je Orbanu čestitao izbornu pobedu u aprilu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.