Orban u Izraelu: Jevreji su u Mađarskoj bezbedni

Izvor: RTS, 19.Jul.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban u Izraelu: Jevreji su u Mađarskoj bezbedni

Jevreji u Mađarskoj bi trebalo da se osećaju bezbedno, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, koji boravi u dvodnevnoj poseti Izraelu. Obećao je saradnju "u svemu što je povezano sa ratom protiv antisemitizma".
Viktor Orban, čija je nacionalistički orijentisana politika izazvala zabrinutost među Jevrejima u Mađarskoj, istakao je, na početku razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će njegova zemlja pokazati "nultu toleraciju" prema antisemitizmu, prenosi Rojters.

"Svi jevrejski građani u Mađarskoj su pod zaštitom vlade. Ponosni smo što u Mađarskoj Jevreji koji se kao takvi idenitifikuju, koji slave i čuvaju jevrejsku tradiciju, mogu da se osećaj bezbedno", rekao je mađarski premijer, koji u Izraelu boravi u uzvratnoj poseti, godinu dana nakon što je u Budimpešti ugostio Netanjahua.
Pozdravivši danas Orbana, desničarski orijentisan izraelski premijer ga je nazvao "istinski prijateljem Izraela", navodi britanska agencija.
Orban je rekao da su izraelsko-mađarski odnosi bliski zahvaljujući "izuzetnim ličnim odnosima" sa Netanjahuom.
"Jedan mađarski patriota i jedan jevrejski izraelski patriota će uvek pronaći nešto zajedničko", istakao je mađarski premijer.
Obećavši saradnju "u svemu što je povezano sa ratom protiv antisemitizma", Orban je upozorio da je ta pojava u porastu u zapadnoj Evropi, a u opadanju u istočnoj Evropi, a da je "ekstremnu formu poprimila protiv države Izraela".
Netanjahu je zaključio da i on i Orban "shvataju da je pretnja radikalnog islama realna".
Orban je prošle godine zabrinuo jevrejsku zajednicu u Mađarskoj kada je pozdravio međuratnog lidera te zemlje Mikloša Hortija, Hitlerovog saveznika, i iskoristio lik jevrejskog finansijera, Amerikanca Džordža Sorosa, na bilbordu u kampanji protiv imigracije, podseća britanska agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.