Oluja pokvarila Božić hiljadama Francuza i Britanaca

Izvor: BKTV News, 25.Dec.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oluja pokvarila Božić hiljadama Francuza i Britanaca

Hiljade porodica u Francuskoj i Britaniji dočekalo je ove godine Božić u mraku i poplavama usled snažne oluje, obilnih kiša i vetrova jačine uragana.
Jaki vetrovi, koji su dostigli brzinu od čak 145 kilometara na sat, i obilne kiše pogodili su na Badnje veče i Francusku i Britaniju, zbog čega su otkazani mnogi polasci vozova, avionski letovi i putovanja brodom, javile su agencije.
Na udaru snažnih vetrova našli su se danas Alpi i Pirineji, nakon što je nevreme juče izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << haos na severozapadu Francuske, prenosi AFP. U oblasti atlantskih Pirineja zabeleženi su udari vetra od 228 kilometara na sat, što je rekord u Francuskoj, navodi francuski dnevnik “Figaro”.
Francuzi tradicionalno večeraju kasno na Badnje veče i u ponoć dižu božićnu zdravicu, ali je ove godine oluja “Dirk” primorala 82.000 porodica da to čine uz svetlost sveća.
Jutros se broj domaćinstava koja su ostala bez struje čak uvećao na skoro 120.000, dok u francuskoj elektrodistrubuciji procenjuju da će do kraja dana 90 odsto tih domaćinstava ponovo dobiti električnu energiju.
Bretanja je daleko najugroženiji francuski region, gde je oluja “Dirk”, koja je poobarala dalekovode i drveće preko kablova i puteva, poplavila centar grada Morle, gde su prodavnice pune vode.
“To znači da je načinjena velika šteta. To se dogodilo tako iznenada i bilo je toliko snažno da nismo imali vremena da zaštitimo robu, pa je dosta toga uništeno”, rekla je radiju RFI gradonačelnica Anjes Lebren.
Meteorolozi su izdali upozorenje u pet oblasti u regionu, upozorivši na obilne kiše i snežne padavine uz mogućnost formiranja snežnog pokrivača od preko 50 santimentara na visinama iznad 1.700 metara.
Juče je nekoliko skijališta na Pirinejima, na jugozapadu Francuske, zatvoreno zbog vetrova koji su duvali brzinom od 228 kilometara na sat. Istovremeno je u Parizu, na Ajfelovoj kuli, zabeležena jačina vetra od 144 kilometara na sat.
I hiljade Britanaca dočekalo je Božić bez struje, a u Britaniji je i dalje na snazi upozorenje na ozbiljne poplave u tri regiona, dok su za 350 lokacija izdata blaža upozorenja, uglavnom u južnoj i centralnoj Engleskoj, saopštila je danas britanska služba za zaštitu životne sredine.
Desetine hiljada ljudi, pretežno na jugu Engleske, sinoć nisu imale struju, a inženjeri rade na uspostavljanju snabdevanja električnom energijom, prenosi Rojters.
Oluje koje su zahvatile veći deo severne Evrope odnele su u protekla tri dana šest života, od kojih pet u Velikoj Britaniji i jedan u Francuskoj.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.