Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmert okrivio vojsku za poraz u Libanu

Izraelski premijer Ehud Olmert okrivio je izraelsku armiju za neuspeh u prošlogodišnjem ratu u Libanu, proizlazi iz danas objavljenih zapisnika Olmertovog svedočenja pred komisijom koja istražuje okolnosti te osporavane vojne akcije.

- Mislim da je vojska sama sebe razočarala u veoma visokom stepenu. Nešto u koncepciji komande i kontrole nije ispunilo očekivanja i nesumnjivo je dovelo do raskoraka između toga šta smo bili sposobni da postignemo i šta smo postigli, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pred komisijom Olmert, koji se sam našao na meti kritike te komisije da je doneo pogrešnu odluku o upotrebi vojske protiv pripadnika Hezbolaha u Libanu.

Vinograd komisija, koju je imenovala vlada, navela je prošle sedmice u preliminarnom izveštaju da je Olmert odgovoran zbog "ozbiljnog propusta da ispolji racionalnost, odgovornost i mudrost" prilikom donošenja odluke o ratu, pošto je Hezbolah prethodno oteo dva izraelska vojnika. Olmert je, međutim, uspeo da politički preživi proteste na kojima je najmanje 100.000 ljudi tražilo njegovu odlazak sa funkcije, kao i prošlonedeljni apel sopstvene ministarke spoljnih poslova, Cipi Livni, da podnese ostavku.

Danas objavljeni transkripti na 89 strana, iz kojih su vojni cenzori izbacili deo o telefonskom razgovoru Olmerta sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, prvog dana rata, ponovo su u izraelskoj javnosti pojačali zahteve da Olmert podnese ostavku.

Premijer Izraela takođe se suočava i sa mogućim raskolom u vladajućoj koaliciji, posle za 28. maj zakazanih izbora za rukovodstvo Laburističke partije. Dvojica vodećih laburističkih kandidata zapretili su raskidanjem koalicije sa Olmertovom partijom Kadima, zbog nalaza Vinograd komisije.

Pred komisijom, Olmert je rekao da mu je tadašnji načelnik generalštaba Dan Haluc, koji je kasnije podneo ostavku zbog neuspeha u ratu, rekao da su oružane snage "snažne " i spremne da ispune svaki zadatak". Premijer, prema Olmertovim rečima, ne može da bude "vojni zapovednik" i mora da se pouzda u stručne procene vojske.

U prošlogodišnjim borbama, u julu i augustu, izraelska vojska nije uspela da porazi Hezbolah, niti da spreči tu gerilsku grupu, koja uživa podršku Irana i Sirije, da ispali oko 4.000 raketa na naselja na severu Izraela.

U ratu u Libanu ubijeno je oko 1.200 ljudi, od toga oko 900 civila, uglavnom u izraelskim vazdušnim napadima na južna predgrađa Bejruta i druga uporišta Hezbolaha. Na izraelskoj strani, poginulo je 117 vojnika i 41 civil. Sukob u Libanu završen je uz posredovanje UN, primirjem kojim je predviđeno pojačano međunarodno prisusutvo na jugu te zemlje, gde je bilo uporište Hezbolaha. Hezbolah je, međutim, proglasio da je pobednik rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.