Oland imenovao novu vladu, Fabijus šef dilomatije

Izvor: Studio B, 16.Maj.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland imenovao novu vladu, Fabijus šef dilomatije

Francuski predsednik Fransoa Oland objavio je sastav nove vlade, u kojoj je bivši premijer Loran Fabijus (Laurent Fabius) ministar inostranih poslova, a Pjer Moskovici (Pierre Moscovici) ministar finasija.

Vlada ima 34 člana, ne računajući premijera, i prvi put u Francuskoj, kao što je obećao u kampanji, u vladi je jednak broj žena i muškaraca. Međutim, kako navodi agencija Frans pres, najprestižnija ministarstva osim pravosuđa (spoljni poslovi, ekonomija, odbrana, unutrašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslovi), poverena su muškarcima.

Novi predsednik izabrao je jednog od svojih bliskih saradnika Mišela Sapena (60) za ministra rada, a portparol njegove predsedničke kampanje Nažat Valo-Belkasem (Najat Vallaud-Belkacem), Francuskinja markokanskog porekla, dobila je mesto ministarke za prava žena i portparola Vlade. Žan-Mark Ero (Jean-Marc Ayrault), bivši šef poslaničkog kluba socijalista, imenovan je ranije danas za premijera.

Poslanica iz francuske Gvajane Kristijan Tobira (Ćristiane Taubira 60), dobila je resor pravosuđa, Oreli Filipeti je ministarka kulture, i Marisol Turen, ministarka za socijalna pitanja i zdravstvo. Ministar za reindustrijalizaciju zadužen za oporavak proizvodnje je Arno Montebur (49), član levog krila socijalističke partije. Poslanik Žan-Iv le Drian (Jean-Yves Le Drian) 65, je ministar odbrane a Manuel Val (Valls), iz desnog krila Socijalističke partije, ministar unutrašnjih poslova. Pjer Moskovici će u Ministarstvo ekonomije i finansija, ključnom u ovo vreme krize evra, imati pomoć ministra za budžet Žeroema Kaizaka (Jeroeme Cahuzac).

Prvi sastanak novog kabineta biće sutra popodne. Šefica Socijalističke partije Martin Obri čije se ime pominjalo kao moguće premijerke, jutros je saopštila da neće u vladu. Prethodni kabinet premijera Fransoa Fijona imao je 32 ministra i državna sekretara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.