Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrenite se Bogu umesto tehnologiji

Okrenite se Bogu umesto tehnologiji

Čovečanstvo koje je došlo do drugih planeta i koje obožava tehnologiju ne može da živi bez Boga i da okreće leđa gladnima, izjavio je papa Benedikt XVI u Božićnoj poslanici pred više desetina hiljada vernika na Trgu svetog Petra u Rimu.

- Sramotno je da u eri izobilja i raskalašne potrošnje mnogi ostaju gluvi na vapaje onih koji umiru od gladi, bolesti, siromaštva, rata i terorizma - istakao je papa.

U tradicionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslanici 'Urbi et orbi' (gradu i svetu) duhovni lider katoličke crkve apelovao je na postizanje mira na Bliskom istoku, da se okonča brutalno nasilje u Iraku i pronađe rešenje za konflikt u Darfuru.

- Da li je spasilac još potreban čovečanstvu, koje je dospelo do Meseca i Marsa i koje je spremno za osvajanje svemira, čovečanstvu koje je uspelo da otkrije kod ljudskog gena? Da li je spasilac potreban čovečanstvu koje je izmislilo interaktivnu komunikaciju, koje upravlja virtuelnim okeanom interneta i koje je zahvaljujući modernim tehnologijama Zemlju, naš dom, načinilo globalnim selom? - upitao je papa.

Po tradiciji, papa je čestitao Božić na 62 jezika.

Papa Benedikt XVI je istakao da je čoveku, uprkos tome što je gospodar svoje sudbine, spasilac potreban još više zbog toga što veliki deo čovečanstva još pati.

- Dete iz Vitlejema usmerava naše poglede ka svoj deci sveta koja pate ili su zloupotrebljena, rođena ili nerođena - rekao je papa, aludirajući na abortus, kome se Vatikan snažno protivi.

Britanska kraljica Elizabeta Druga je u božićnoj čestitki istakla važnost održavanja čvrstih veza između starih i mladih generacija.

Ona je poslala i specijalnu božićnu čestitku britanskim trupama.

A. Petrović Praznike provode na vašarima

Slovaci, Česi i Poljaci proveli su ove godine po prvi put i Badnji dan u hipermarektima. Ekonomisti procenjuju da će Slovaci ove godine samo u decembru ostaviti u trgovinama 1,25 milijardi evra, a Česi će 9,1 milijardu evra. Najuspešniji božićni vašar u Nemačkoj je privukao čak četiri miliona posetilaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.