Okončan gerilski rat u Kolumbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončan gerilski rat u Kolumbiji

Posle četiri godine pregovaranja Vlada Kolumbije i Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) danas su potpisale mirovni sporazum obavezujući se da prekinu sukobe i grade stabilan i trajan mir, saopštila je ambasada Norveške u Srbiji.

U saopštenju se ističe da je, uz pomoć norveških mirotvoraca konačno okončan pedesetdvogodišnji gerilski rat kolumbijske Vlade i levičarske gerilske grupe FARC.

Mirovni sporazum podrazumeva demobilizaciju FARC i njihov prekid >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << narko poslova kojima je finansirana borba, kao i priključivanje pravnim i političkim procesima.

Vlada Kolumbije treba da razvije program rešavanja nejednakosti u ruralnom sektoru.

Dogovor obuhvata i reparaciju žrtava i uspostavljanje sistema tranzicione pravde za zločine počinjene tokom višedecenijskih sukoba, u kojima je poginulo najmanje 220.000 ljudi, nestalo desetine hiljada, dok su milioni napustili svoje domove zbog nasilja.

U saopštenju se ističe da je ovo još jedan veliki uspeh Norveške koja je poslednjih decenija stekla reputaciju značajnog mirotvorca u pregovorima širom sveta (Izrael i Palestina, Gvatemala, Nepal, Filipini, Somalija, Šri Lanka, Burma, Sudan i Južni Sudan...).

Mirovni pregovori između dve Vlade Kolumbije i FARC su započeli u oktobru 2012. godine u Oslu. Norveška i Kuba su bili "garanti" razgovora sve vreme trajanja pregovora.

Norveška smatra da je dijalog osnov svakog uspešnog rešavanja konflikta i da on mora da bude sveobuhvatan, odnosno da uključi ne samo aktere, već i ostale članove civilnog društva.

Pored građenja dobrih odnosa sa svim stranama, neophodno je strpljenje i spremnost da se pomogne iznalaženju rešenja koje može potrajati godinama i biti različite dinamike, kao što je bio slučaj sa Kolumbijom i FARC. To zahteva dugoročne strategije, kao i održivu i adekvatnu koordinaciju.

Norveška smatra da ima odgovornost da pomogne drugima i spreči nasilne sukobe, a ulaganje u mir je jedini efikasan način podsticanja razvoja jedne zemlje.

Mirovni sporazum u Kolumbiji se još samo mora prihvatiti na referendumu kako bi postao zakonski validan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.