Održana policijsko-vojna vežba duž češko-austrijske granice

Izvor: Blic, 30.Sep.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana policijsko-vojna vežba duž češko-austrijske granice

Pet stotina policajaca i 300 vojnika održali su danas vežbe duž češko-austrijske granice pošto zvanični Prag razmatra ponovno uvodjenje granične kontrole u slučaju mogućeg povećanja brojem izbeglica.

- Želimo da budemo što spremniji za brzo reagovanje i ponovno uvodjenje granične kontrole -  naveo je prvi čovek češke policije Tomaš Tuhi na zvaničnom sajtu policije, prenela je agencija AFP.

AP dodaje da je češki ministar unutrašnjih poslova Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hovanec ocenio je da je jednodnevna zajedničko policijsko-vojna vežba imala "zadovoljavajuće rezultate".

Češka policija povećala je svoje prisustvo na granici sa Austrijom kao odgovor na ponovno uvođenje granične kontrole u Nemačkoj, mada zvanični Prag još uvek nije uveo takvu kontrolu.

Zvaničnici su takođe naveli da češka vojska planira da rasporedi do 25 vojnika u Mađarskoj, na zahtev mađarske vlade, da se štiti granica šengenske zone, navodi AP.

Češka je deo evropske šengenske zone koja se našla pod velikim pritiskom kako se Evropska unija bori sa prilivom izbeglica i migranata bez presedana.

Za razliku od suseda Austrije i Madjarske, Češka, Poljska i Slovačka su se, do sada, suočavale sa nekolicinom izbeglica i migranata koji su zatražili tranzit preko njihove teritorije ka Nemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope, u poslednjih nekoliko meseci.

Međutim, za razliku od tih centralnoevropskih zemalja, Češka se žestoko protivi preraspodeli izbeglica pod obaveznim sistemom kvota koji je usvojen u EU pod pritiskom, pre svih, Nemačke, dodaje AFP.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Česi "vežbaju" za uvođenje kontrole granica

Izvor: B92, 01.Okt.2015, 00:41

Pet stotina policajaca i 300 vojnika održali su vežbe duž češko-austrijske granice jer Prag razmatra ponovno uvođenje granične kontrole..."Želimo da budemo što spremniji za brzo reagovanje i ponovno uvođenje granične kontrole", naveo je prvi čovek češke policije Tomaš Tuhi na zvaničnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.