Odbor usvojio predlog makedonske vlade za izmene Ustava

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor usvojio predlog makedonske vlade za izmene Ustava

Odbor parlamenta Makedonije za ustavna pitanja usvojio je predlog makedonske vlade za izmene Ustava radi promene imena države.

Posle dvodnevne rasprave, za predlog o pristupanju ustavnim izmenama glasalo je 10 članova odbora, a sedam je bilo protiv.

Plenarna parlamentarna sednica o predlogu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije u skladu sa sporazumom s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije najavljena za ponedeljak.

U slučaju da poslanici to >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prihvate Vlada Makedonije predlaže nacrt i parlament nastavlja raspravu o izmenama makedonskog ustava.

Ustavnim izmenama kojima se ime države menja u Severna Makedonija, prema vladajućim strankama SDSM i DUI, otvara se put ka EU i NATO, dok su poslanici opozicionog VMRO DPMNE osporavali dogovor i najavili da neće glasati za njega.

Da bi u Sobranju izglasale ustavne promene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im treba podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Makedonije Zoran Zaev danas je pred Ustavnim odborom rekao da je više od 20 poslanika opozicije svesno odgovornosti koju imaju u ovom procesu.

"Nismo daleko, ako stavimo odgovornost pred sebe", rekao je Zaev, aludirajući na zajedničku odluku o ustavnim promenama.

Zaev je rekao da je spreman da sa svim poslanicima razgovara o svakom konstruktivnom predlogu koji je iznet na dvodnevnoj sednici Ustavnog odbora u pravcu učvršćivanja sadržine ustavnih amandmana.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Odbor usvojio predlog makedonske vlade o ustavnim izmenama

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2018

Odbor parlamenta Makedonije za ustavna pitanja usvojio je danas predlog makedonske vlade za izmene Ustava radi promene imena države...Posle dvodnevne rasprave, za predlog o pristupanju ustavnim izmenama glasalo je 10 članova odbora, a sedam je bilo protiv...Plenarna parlamentarna sednica o predlogu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.