Od sakupljača sličica do najbogatijeg čoveka na svetu

Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sakupljača sličica do najbogatijeg čoveka na svetu

Bil Gejts posle 13 godina nije na prvom mestu liste najbogatijih na svetu. Krivac za to je meksički tajkun Karlos Slim (67), čije je bogatstvo, kako prenosi „Sentido Comun", finansijski internet sajt, iznenada poraslo na vrtoglavih 67,8 milijardi dolara, što je za 8,6 milijardi više nego što poseduje Gejts.

Na poslednjoj listi milijardera magazina „Forbs", Slim je bio na trećem mestu, a naglo uvećanje njegovog bogatstva posledica je skoka vrednosti deonica njegove najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanije „Amerika movil", najvećeg operatera mobilne telefonije u Latinskoj Americi, za čak 27 odsto.

Njegovo bogatstvo čini čak 6,3 odsto godišnjeg bruto proizvoda Meksika. Da kojim čudom Gejts ima takav postotak u SAD, imao bi bogatstvo od 784 milijarde dolara.

Slim nije komentarisao podatak da je postao najbogatiji čovek na planeti. Njegov portparol Arturo Elijas Ajub je za agenciju AP izjavio da Slim ne pridaje mnogo pažnje listama tog tipa:

„Kao što je i Karlos Slim mnogo puta do sada rekao, on se ne takmiči u bogatstvu".

Tajna uspeha misterioznog Meksikanca koji je svetskoj javnosti mnogo manje poznat od Gejtsa i milijardera Vorena Bafeta (bio je drugi na poslednjoj „Forbsovoj" listi najbogatijih) je u tome što prosečan Meksikanac ne može da proživi nijedan dan, a da ne kupi jedan od njegovih proizvoda ili ne koristi uslugu koju pruža jedna od Slimovih 220 kompanija. Većina se rodi u nekoj od njegovih bolnica „Star medika", struju dobija od kompanije „Kondumeks", vozi se putevima koje je izradila kompanija CILSA, gorivo toči na pumpama „Svekomeks", telefonira uz pomoć kompanije „Telemeks", puši cigarete marke „slim" koja je deo „Marlboro grupe" i kupuje u supermarketima „Sirs Rubak".

„Teško je preživeti dan, a da ne kupite neki od proizvoda koji je proizvela Slimova kompanija. On je toliko bogat i moćan u zemlji gde većina živi u siromaštvu", kaže Sandra Morales (31) dok ruča u tržnom centru.

Sin imigranata iz Libije, započeo je biznis ni iz čega. Još kao klinac, pokazivao je veliki talenat za poslovanje. Kupovao je sličice bejzbol igrača i prodavao ih drugoj deci, naravno za veći iznos, pažljivo vodeći računa da uvek bude u plusu. Do 12. godine je počeo da trguje akcijama i obveznicama. Pre nego što je napunio 30 godina, posedovao je kompaniju koja je proizvodila osvežavajuća pića, kao i brokersku firmu. Enormno bogatstvo stekao je kupujući kompanije (koje danas zapošljavaju 218.000 radnika) baš kao i sličice u mladosti. Poslovna logika mu je ista kao i kad je kao dečak prodavao sličice. Kupuje kompanije čija je vrednost potcenjena, upumpava svež kapital u njih i koristeći veličinu svog konglomerata izbacuje konkurenciju iz igre. I danas Slim ne zaboravlja najvažniju lekciju iz mladosti:

Deset najbogatijih

1. Karlos Slim (Meksiko) 67,8

2. Vilijam Gejts (SAD) 59

3. Voren Bafet (SAD) 52

4. Ingvar Kamprad (Švedska) 33

5. Lakšami Mital (Indija) 32

6. Šeldon Adelson (SAD) 26,5

7. Bernar Arno (Francuska) 26

8. Amanicio Ortega (Španija) 24

10. Dejvid Tomson (Kanada) 22

*iznosi u milijardama dolara

„Kupovati po dobroj ceni je disciplina. Kupujući bejzbol sličice kada sam bio dete učio sam prve lekcije iz poslovnog pregovaranja. Uvek postoje duplikati i u razmeni dođete do retkih koje su najvrednije".

Većinu vremena Slim provodi u kancelariji na drugom spratu svoje banke „Inbursa". Na radnom stolu ima ventilator koji mu pomaže u vrelim danima. Jedna od opsesija i dalje mu je bejzbol, navija za Njujork Jenkis.

Tokom ekonomske krize osamdesetih, dok je većina bogataša žurila da iznese novac iz zemlje, Slim je kupio kontrolni paket akcija u lancu restorana, prodavnica i hotela „Sanborn". To se pokazalo kao uspešan potez. Već 1990, Slim krupnim koracima kreće ka stvaranju enormnog bogatstva. Meksička vlada je raspisala tender za kupovinu nekoliko državnih kompanija, među kojima je bila i „Telemeks", nacionalna telefonska kompanija. Slim je sa partnerima za 1,76 milijardi dolara kupio 20 odsto kontrolnih akcija. Od tada do danas, vrednost kompanije je sa 7,39 milijardi porasla na 41,2 milijarde dolara.

Uz „Telemeks," Slim kontroliše i kompaniju „Amerika movil", petu najveću telekomunikacionu firmu na svetu, koja ima 124 miliona klijenata u 15 zemalja.

On kontrolu nad kompanijama polako prepušta svojim sinovima:

„Kada umrem, ništa neću poneti sa sobom".

Udovac sa tri sina

Karlos Slim je rođen 28. januara 1940. godine u Meksiko Sitiju. Ima tri sina - Karlosa Slima Domita, Marka Antonija Slima Domita i Patrika Slima Domita. Njegov otac Hulijan Slim Hadad je 1902. godine iz Libana doputovao u Meksiko. Karlos je najmlađi od šestoro dece. Slimova supruga Somaja Džemil je preminula 1999. godine.

Karlosove mudrosti:

l„Kada živite za mišljenje drugih, onda ste mrtvi. Ne želim da živim misleći o tome po čemu ću ostati upamćen".

l„U novoj eri tehnologija ne možete sami, morate da stvarate saveznike".

l„Greška koju mnogi čine je što misle da je stari način poslovanja prevaziđen. Građevinske kompanije se okreću internetu i misle da cigle više nisu od koristi. Ali, one će nastaviti da budu važne".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.