Obama kreće na evropsku turneju

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama kreće na evropsku turneju

Barak Obama, Fonet, arhiva

London -- Američki predsednik Barak Obama kreće na evropsku turneju koja će početi u Londonu.

Obama će predstavljati SAD na samitu 20 vodećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Obama sa suprugom Mišel dolazi u London predsedničkim avionom, a prema navodima britanske štampe, u njegovoj pratnji biće oko 500 ljudi, uključujući i 200 tajnih agenata. U utorak uveče nisu predviđeni zvanični susreti.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << londonskom samitu Grupe 20, 2. aprila, Obama će se prvi put sastati sa liderima Kine, Rusije, Južne Koreje, Saudijske Arabije i Indije.

On će se u sredu 1. aprila sresti sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i kineskim predsednikom Hu Đintaom, a prisustvovaće i prijemu za 20 lidera samita koji se održava narednog dana.

Obama je rekao da je najvažniji zadatak samita G20 da se "pošalje jaka poruka jedinstva u suočavanju s krizom".

Njegov cilj na samitu G20 je da se nagovore lideri tih zemalja da preduzmu "jake stimulativne mere" za oživljavanje privrede, da reše zatrovanu imovinu finansijskih institucija i da se slože o reformi propisa da bi se izbeglo ponavljanje ovakve krize.

Dan posle samita G20 Obama odlazi na samit NATO-a, koji se održava 3. i 4. aprila u Strazburu, u Francuskoj, i Kelu, u Nemačkoj, i koji ove godine obeležava 60-godišnjicu Severnoatlantskog saveza. Na tom samitu očekuje se da američki predsednik predstavi novu strategiju za Avganistan i Pakistan.

Posle toga, Obama odlazi u Češku, gde će prisustvovati samitu EU.

Na kraju posete Evropi, Obama će otići u Tursku, gde će se 6. aprila u Ankari sastati sa turskim zvaničnicima, a narednog dana u Istanbulu prisustvovaće Drugom forumu Alijanse civilizacija, čiji je cilj jačanje dijaloga među kulturama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.