Obama na putu po Evropi

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama na putu po Evropi

Američki predsednik Barak Obama započinje evropsku turneju učešćem na samitu Grupe 20 u Londonu. Obama će prisustvovati samitu NATO u Francusoj i Nemačkoj, kao i samitu EU u Češkoj. Predsednik SAD put po Evropi završava posetom Turskoj.

Američki predsednik Barak Obama suočiće se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa nizom teških pitanja tokom ekonomskih i političkih razgovora koje će voditi na svojoj prvoj evropskoj turneji. 

U centar pažnje Obaminog puta je samit 20 vodećih svetskih ekonomskih sila u Londonu i samit NATO koji obeležava 60 godina od osnivanja te Vojne alijanse.

Na londonskom samitu, 2. aprila, Obama će se po prvi put sastati sa liderima Kine, Rusije, Južne Koreje, Saudijske Arabije i Indije.

Obama će se u sredu 1. aprila sresti sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i kineskim predsednikom Hu Đintaom, a prisustvovaće i prijemu za 20 lidera samita koji se održava narednog dana.

Američki predsednik je rekao da je najvažniji zadatak samita G 20 da se "pošalje jaka poruka jedinstva u suočavanju sa krizom".

Obama, čije planove za rešavanje privredne krize podržava veliki broj Amerikanaca, u Evropi će se suprotstaviti stavovima evropskih vlada koje se protive predlogu za velika budžetska izdvajanja radi podsticanja posustale privrede.

Američka administracija smatra da treba ići na dodatne fiskalne stimulativne pakete.

Sa druge strane, evropske zemlje kao što su Francuska i Nemačka žele da vide efekte već preduzetih mera i da se svetski lideri više koncentrišu na reformisanje regulative finansijskih tržišta čiji je kolaps doveo do krize.

Dan posle samita G 20 Obama odlazi na samit NATO, koji se održava 3. i 4. aprila u Strazburu u Francuskoj i Kelu u Nemačkoj. Na tom samitu očekuje se da američki predsednik predstavi novu strategiju za Avganistan i Pakistan.

Posle toga Obama odlazi u Češku, gde će prisustvovati samitu EU. Na kraju posete Evropi, Obama će otići u Tursku gde će se 6. aprila u Ankari sastati sa turskim zvaničnicima, a narednog dana u Istanbulu prisustvovati Drugom forumu Alijanse civilizacija, čiji je cilj jačanje dijaloga među kulturama.

Obama putuje predsedničkim avionom, a prema navodima britanske štampe, u njegovoj pratnji biće oko 500 ljudi, uključujući i 200 tajnih agenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama danas kreće na put po Evropi

Izvor: Kurir, 31.Mar.2009

LONDON, 31. marta 2009. (Beta) - Američki predsednik Barak Obama kreće danas na svoju evropsku turneju koja će početi u Londonu gde će predstavljati SAD na samitu 20 vodećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Obama, sa kim putuje supruga Mišel, dolazi u London predsedničkim avionom a prema...

Nastavak na Kurir...

Predsednik Obama otputovao na samit G-20

Izvor: VOA, 31.Mar.2009

Američki predsednik Barak Obama je na putu za London. Ovo je njegova prva poseta Evropi tokom koje će prisustvovati samitu G-20 na kojem će biti reči o globalnoj ekonomskoj situaciji.

Nastavak na VOA...

Obama na evropskoj turneji

Izvor: RTV Pink, 01.Apr.2009, 10:43

Uz pratnju 200 tajnih agenata Obama stiže u Lomdon. . . Američki predsednik Barak Obama kreće na svoju evropsku turneju koja će početi u Londonu gde će predstavljati SAD na samitu 20 vodećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.