Obama i Đinping zabranjeni nadimci za kineske forumaše

Izvor: Blic, 06.Feb.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obama" i "Đinping" zabranjeni nadimci za kineske forumaše

Nadzorni organ vladajuće kineske Komunističke partije od idućeg meseca će kontrolisati nadimke korisnika foruma i društvenih mreža.

"Vulgarni nadimci, kao i korišćenje imena američkog predsednika Baraka Obame, našeg predsednika Si Đinpinga i drugih kineskih zvaničnika, biće najstrože zabranjeni", navodi se u saopštenju kineske Administracije za sajberprostor, organa Komunističke partije.

Vlada je objavila spisak koji sadrži primere nepoželjnih nadimaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a među njima su i oni koji navodno "podrivaju moć države" i "predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost".

Svaki korisnik popularne kineske društvene mreže Weibo moraće da potpiše "zakletvu" kojom obećava da će izbegavati "ilegalne i nezdrave" aktivnosti na internetu, mada nije precizirano o kakvim aktivnostima je reč.

Čelnici Administracije za sajberprostor ističu da nove mere "neće ugroziti slobodu internet korisnika".

- Samo želimo da ih zaštitimo od opasnosti koje vrebaju na internetu - rekao je Ću Feng.

Kineska vlada već godinama pokušava da natera forumaše da se registruju isključivo pod svojim pravim imenima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina: Zakletva da će izbegavati "nezdrave" aktivnosti na internetu

Izvor: Radio 021, 06.Feb.2015

Nadzorni organ vladajuće kineske Komunističke partije od idućeg meseca će kontrolisati nadimke korisnika foruma i društvenih mreža..."Vulgarni nadimci, kao i korišćenje imena američkog predsednika Baraka Obame, našeg predsednika Si Đinpinga i drugih kineskih zvaničnika, biće najstrože zabranjeni",...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.