OZHO: U Hami sirijskoj Hami upotrebljeni sarin i hlor

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OZHO: U Hami sirijskoj Hami upotrebljeni sarin i hlor

Misija za istragu o činjenicama Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) potvrdila je da su u napadima u sirijskoj provinciji Hami u martu 2017. godine upotrebljeni sarin i hlor.

OZHO je saopštila da je sarin „sa velikom verovatnoćom“ upotrebljen južno od grada Ltamena 24. marta 2017. godine. Sledećeg dana u oblasti bolnice u Ltamenu upotrebljen je hlor.


U izveštaju se ističe da su zaključci o incidentima koji su se dogodili 24. i 25. marta izvedeni na osnovu izjava svedoka, epidemiološke analize i analize uzoraka životne sredine.


Izveštaj misije predat je Savetu bezbednosti UN.


Sirijske vlasti više puta su izjavljivale da nikada nisu upotrebljavale hemijsko oružje protiv civila i terorista, a da je čitav hemijski arsenal izvezen iz zemlje pod kontrolom OZHO.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.