OPTUŽBE Putin je u dobrim odnosima sa jednim od najvećih mafijaša na planeti

Izvor: Blic, 24.Jan.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPTUŽBE "Putin je u dobrim odnosima sa jednim od najvećih mafijaša na planeti"

U Velikoj Britaniji je nedavno otkriven tajni snimak ubijenog agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka, koji u njemu tvrdi da je predsednik Rusije u dobrim odnosima sa jednim od najvećih mafijaša na planeti.

Litvinenko je preminuo od trovanja radioaktivnim elementom polonijumom u decembru 2006. nakon što je 2002. godine pobegao u Veliku Britaniju i postao jedan od vodećih kritičara režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

U susret javnoj istrazi o njegovom još uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nerazjašnjenom ubistvu, koja počinje 27. januara, pojavio se audio snimak koji je Litvienko snimio godinu dana pre nego što je otrovan. Ovaj bivši špijun u snimku govori o istrazi koju je sam sprovodio o opasnim kriminalcima povezanim sa Rusijom.

Litvinenko je pokušavao da nađe vezu između Vladimira Putina i jednog od najopasnijih terorista na svetu i otkrio kako je ruski predsednik navodno bio povezan sa Semionom Mogilevičem, ukrajinskim šefom mafije koji je bio na FBI-jevoj listi najtraženijih kriminalaca, a za koga je Litvinenko verovao da prodaje oružje Al Kaidi.

U novootkrivenom snimku, snimljenom 2005. godine u jednom restoranu u Londonu, Litvienko povezuje i ruske obaveštajce i sigurnosne službe SVR i FSB, sa bivšim KGB agentom, za kog se takođe veruje da je povezan sa Al Kaidom. Taj agent se zbog mogućnosti da je umešan u ubistvo Litvinenka našao na ispitivanju pred tužilaštvom. Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun, bivši KGB-ovci, osumnjičeni su za njegovo ubistvo, ali obojica poriču da su upetljani i trenutno se nalaze u Rusiji, uprkos zahtevu Britanije da ih izruče kako bi svedočili na sudu.

Litvinenko za sebe kaže da je bivši KGB-ovac i FSB-ovac i objašnjava kako je Mariju Skarameliju, italijanskom konzulu iz parlamenta, davao podatke o brojnim osobama. U to je uključio i podatke o Mogileviču, koji je i dan danas na FBI-jevoj listi od 10 najtraženijih.

- Mogilevič je u dobrim odnosima sa Putinom još od 1994. ili 1993. Semion Mogilevič je u kontaktu s Al Kidom. Semion Mogilevič je prodavao oružje Al Kaidi i pre nego što sam informacije o njemu podelio s Mariom Skaramelom - tvrdi na snimku.

Litvinenko je istraživao i smrt Putinove kritičarke i novinarke Ane Politkovskaje, i nije bio zabrinut Skaramelinom informacijom da Rusi planiraju da likvidiraju sve povezane sa Mitrokhinovom komisijom postavljenom 2002. da istraže navodne KGB veze pojedinih italijanskih političara. Nakon što se tog dana susreo u prestižnom hotelu Milenijum sa Lugovojem i Kovtunom, naglo se razboleo i potom umro 23. decembra.

- Mislim da se ruske snage jako boje Mitrokhinove komisije, zbog ruskog agenta koji je povezan sa terorističkim aktivnostima u Italiji, a sada tamo živi i vrlo visoko rangira u poslovnom svetu. Agent je radio s Čečenima u pobunjeničkom kampu preko FSB-a i SVR-a i kasnije je imao uticaj i u Al Kaidi - rekao je Litvienko.

Skaramela, koji se nalazi pod državnom zaštitom, pojaviće se na saslušanju kao svedok, a na suđenju će biti otkriveno i o keom se bivšem tajnom agentu u njihovim razgovorima radilo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.