OPROŠTAJ UZ SUZE Džeb Buš se povukao iz predsedničke trke

Izvor: Blic, 21.Feb.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPROŠTAJ UZ SUZE Džeb Buš se povukao iz predsedničke trke

Dinastija Buš neće dobiti svog trećeg člana u fotelji ovalnog kabineta, s obzirom na to da se Džeb Buš neslavno oprostio od predsedničkih ambicija.

Nakon fijaska u Južnoj Karolini, gde je osvojio svega osam procenata glasova, sin jednog i brat drugog bivšeg predsednika SAD u suzama se oprostio od svojih birača i povukao se iz izborne trke za mesto predsedničkog kandidata Republikanske partije.

- Poštujem odluku birača. I dalje smatram da su najvažnije ideje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ne politika. Ponosan sam na način na koji smo vodili kampanju - rekao je Buš.

Bivši guverner Floride pre početka unutarstranačkih izbora važio je za jednog od najvećih favorita za dobijanje predsedničke nominacije, ali je uprkos poznatom političkom pedigreu i donacijama koje su premašile sumu od 150 miliona dolara, potučen do nogu.

So na ranu je Bušu dodatno sipao i Donald Tramp, ubedljivom pobedom sa čak 32,5 odsto glasova, koji je od početka kampanje bio u konstantnom ratu sa Džebom.

Tramp ga je nazivao „slabićem“ i „političarem bez stava“, i očigledno uspeo da ga isprovocira budući da se Buš u kampanji više koncentrisao na prozivanje svog protivnika nego na predstavljanje konkretnog političkog plana, što mu se na kraju i obilo o glavu.

Koliko je ova kampanja bila loša za Džeba govori i podatak da je on na prva tri glasanja osvojio 10 posto manje podrške nego što je Tramp dobio samo u Severnoj Karolini.

Tramp se već posle glasanja u tri države osamio na vrhu liste republikanskih kandidata. Za drugo mesto borbu vode konzervativni senatori Mark Rubio i Ted Kruz.

Nakon iznenađujućeg početnog poraza u Ajovi, ubedljivim trijumfima u Nju Hempširu i Južnoj Karolini milijarder je učvrstio svoju poziciju pred 1. mart i takozvani super utorak, kada će za kandidate glasati najveći broj američkih saveznih država.

Berni diše za vratom Klintonovoj

Požar u štabu Hilari Klinton nakratko je ugašen na kokusu u Nevadi, gde je bivša prva dama tesnom pobedom sa 52,6 odsto pobedila Bernija Sandersa (47,4).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.