OPASNE IGRE: Kineski razarač blizu američkog broda!

Izvor: Mondo, 02.Okt.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNE IGRE: Kineski razarač blizu američkog broda!

Kineski razarač se "agresivno približio" brodu američke mornarice u Južnom kineskom moru, primoravši ga da manevriše kako se ne bi sudarili, saopštila je danas Pacifička flota SAD.

Foto: youtube/screenshot/U.S. Defense System

Kineski vojni brod se u nedelju približio brodu "Ju-Es-Es Dekejtur" "na nebezbedan i neprofesionalan način" kod Gavenskih grebena u Južnom kineskom moru, saopštio je portparol američke Pacifičke flote Tim Gorman, prenosi danas AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Kineski razarač, koji se primakao američkom brodu do razdaljine od 41 metra, "izveo je niz sve agresivnijih manevara praćenih upozorenjima 'Dekejturu' da napusti tu oblast", navodi se u saopštenju.

The U.S. Navy destroyer USS Decatur had to maneuver to avoid a collision on Sunday after a Chinese warship came within 45 yards of its bow as the American ship...https://t.co/RhTpR1Z0eN

— Around7 (@HarisZ17185090) 02. октобар 2018.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se protivi ulasku američkih vojnih brodova u vode "oko kineskih ostrva i grebena" i potvrdilo da je kineski raketni razarač "Luojang" odmah upučen kako bi identifikovao američki vojni brod i oterao ga.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da snažno poziva SAD da prestanu sa svojim "provokativnim akcijama".

Kina polaže pravo na veći deo strateškog vodenog puta Južnog kineskog mora i izgradila je ostrva na grebenima, opremivši ih vojnim objektima, podseća američka agencija.

Inače, odnosi između SAD i Kine pogoršani su zbog eskalirajućeg trgovinskog spora, a naročito proteklih nedelja, nakon odluke američkih vlasti da uvedu ekonomske sankcije Kini zbog kupovine ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Peking je saopštio da SAD nemaju prava da se mešaju u vojnu saradnju Kine s Rusijom, a kao odgovor na sankcije Kina je pozvala na razgovor američkog ambasadora i atašea za odbranu u znak protesta, a uz to, naložila je komandantu svoje mornarice da se vrati iz posete SAD.

Američki ministar odbrane Džim Matis je, nakon toga, odustao od planova da poseti Kinu u oktobru radi razgovora o bezbednosti.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Kineski razarač se opasno približio američkom brodu

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2018

PEKING - Kineski razarač se "agresivno približio" brodu američke mornarice u Južnom kineskom moru, primoravši ga da manevriše kako se ne bi sudarili, saopštila je danas Pacifička flota SAD.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.