ONA JE PRVA ŽENA-DRVO NA SVETU: Na devojčicinom licu počele su da se šire ove bizarne izrasline, lekari zanemeli (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Feb.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ONA JE PRVA ŽENA-DRVO NA SVETU: Na devojčicinom licu počele su da se šire ove bizarne izrasline, lekari zanemeli (FOTO) (VIDEO)

U Bangladešu živi devojčica koja je jedina ženska osoba na svetu koja boluje od misterioznog "čovek-drvo sindroma".

Kada su se bradavice poput kore drveta pojavile na licu desetogodišnje Sahane Katun pre četiri meseca, njen otac nije bio toliko zabrinut. Ali kada su počele da se šire odveo ju je u glavni grad Daku kako bi je doktori pregledali.

Foto: Profimedia/AFP

- Doktori se boje da je ona prva ženska osoba na svetu koja boluje od "čovek-drvo sindroma", >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odnosno bolesti epidermodisplezije veruciformis - rekao je njen otac.

To je retko genetsko oboljenje kože koje na njoj proizvodi ljuspičaste izrasline poput kore drveta, koje posebno zahvataju ruke i noge, pa se zatim šire po ostatku tela. Do sada su samo muškarci obolevali od ove bolesti, a jedan "čovek-drvo" umro je u februaru prošle godine.



Jedan od njih je i Abul Bajandar, takođe iz Bangladeša, kome su izrasline na rukama teške oko pet kilograma i koji već decenijama ne može da dotakne svoje najmilije. On je podvrgnut nizu operacija koje bi trebale samo da mu olakšaju muke a ne da bolest izleče.

Doktori se nadaju da Sahana ima manje agresivan oblik ove bolesti, te će posle operacija možda moći da nastavi život sasvim normalno, piše BBC.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Devojčica iz Bangladeša prva ženska osoba "čovek-drvo"

Izvor: B92, 01.Feb.2017

Kada joj je pre četiri meseca na licu izašla kora nalik bradavici, otac desetogodišnje Sahane Khatun nije se zabrinuo. Ali nakon što je kora počela da se širi po licu, odmah je pojurio do glavnog grada Dhake da potraži pomoć...Lekari sada strahuju da je desetogodišnja devojčica prva ženska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.