Novo zanimanje u SAD – učitelj preživljavanja

Izvor: Blic, 04.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zanimanje u SAD – učitelj preživljavanja

Ekonomska kriza, prirodne katastrofe, terorističke pretnje i epidemije uzrokuju nestabilnost i gubitak radnih mesta, ali i rađaju nova zanimanja kakvo je i učitelj preživljavanja, koji podučava kako da se pripremite za najgore.



Internet je preplavljen stranicama na kojima fanatici razmenjuju recepte za preživljavanje, od upotrebe luka i strele do recepata za proizvodnju domaćeg sira.

Pojava nije nova, jer je počela nakon terorističkih napada 11. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i raširila se nakon katastrofalnog uragana "Katarine" 2005.

"Do sada su katastrofičnom scenariju bili skloniji hrišćanski konzervativci, ali sa svetskom krizom sve je više levičara", tvrdi učitelj preživljavanja Džejms Rouls i dodaje da se u devet meseci utrostručio broj korisnika njegovih stranica.

Radikalnije grupe pripremaju se za EOTWAA (Kraj sveta, Armagedon, Apokalipsa), a druge očekuju rušenje društvenih sistema i anarhiju, prikazanu u filmovima "Pobesneli Maks".

Neki katastrofičari smatraju da je ljude najvažnije naučiti da postanu nezavisni, a "naročito da ne računaju na državnu pomoć".

Sama država odbacuje apokaliptične teze, ali poziva ljude da uvek budu spremni. Na internet stranici Ready.gov Amerikancima se savetuje da u kući uvek drže rezerve vode i hrane za najmanje tri dana, da razrade plan bega i omoguće pročišćavanje vazduha.

Televizijski kanal "Nešenel džiografik" prikazuje seriju "Posledice: nula stanovnika" o svetu kakav bi bio kad bi nestali ljudi.

Džim Rouls na blogu Survivalblog.com savetuje o preživljavanju, a za sebe tvrdi da "ne bi ni primetio propast zapadne civilizacije", jer živi na ranču u Stenovitim Planinama, okružen šumama i rekama bogatima divljači i ribom.

Profesor preživljavanja Ejton Edvards (47) iz Njujorka veruje da je katastrofa neizbežna i da su pretnje svetu raznolike, od terorizma do nuklearnog rata.

Edvards je na čelu male kompanije, "Klinika preživljavanja", koja organizuje kurseve preživljavanja i polaznicima poručuje: "Ne budete li spremni, tada ćete moći kriviti samo sebe, ne druge."

On polaznicima savetuje da kupe potrebnu opremu, koja uključuje sićušni nukelarni detektor, pročišćivače vode, kuvalo, radio, krpe za zaštitu od zračenja i slično.

Edvards, sin američkog vojnika vaspitan da bude spreman na svaku opasnost, tvrdi da je predvideo napade na njujorške "kule bliznakinje" i čak prorekao da bi avioni mogli postati oružje napada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.