Novo upozorenje Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj zbog migranata

Izvor: RTS, 06.Sep.2017, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo upozorenje Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj zbog migranata

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da bi EU mogla uskoro da pokrene pravni postupak protiv Češke Republike, Mađarske i Poljske ako ne budu poštovale svoje obaveze kada je reč o prihvatanju izbeglica. Poljska premijerka odbacila mogućnost da bi mogla da promeni politiku prema migrantima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija je već pokrenula "prekršajni postupak" protiv ove tri države zbog neprihvatanja barem jednog broja od više hiljada izbeglica koje su tokom poslednje dve godine stigle u Grčku i Italiju.

Avramopulos je rekao da će ako ove tri zemlje ne deluju "narednih nedelja" Komisija razmotriti da li da preduzme "poslednji korak u prekršajnom postupku protiv Poljske, Mađarske i Češke pred Evropskim sudom pravde, prenosi AP.
Ovaj pravni postupak ne odnosi se na Slovačku koja je nedavno pristala da primi nekoliko izbeglica.
Govoreći o sporazumu EU i Turske o migrantima, Avramopulos je ocenio da sporazum dobro funkcioniše ali da je potrebno uložiti još napora kako bi se ubrzala procedura obrade zahteva za azil.
"Sporazum EU i Turske i dalje funkcioniše i daje rezultate", rekao Avramopulos.
Dodao je da je broj migranata koji su iz Turske stigli u Grčku opao za 97 odsto od marta prošle godine kada su Brisel i Ankara postigli sporazum.
Takođe je dodao da je više od 8.800 Sirijaca iz Turske sada pronašlo svoj dom u Evropi, prenosi AP.
Ipak, Komisija dodaje da je potrebno uložiti "značajne dodatne napore" kako bi se prekinuo zastoj u obradi zahteva za azil i poboljšala procedura u Grčkoj da bi više ljudi moglo da bude vraćeno u Tursku.
Prema sporazumu iz marta 2016. godine, Turska je pristala da zaustavi priliv migranata u Grčku, a da zauzvrat dobije ubržanje pristupnih pregovora sa EU, viznu liberalizaciju za svoje državljane i najmanje tri milijarde evra pomoći za sirijske izbeglice na svojoj teritoriji.
Šidlo: Ostajemo pri svome, nećemo primati izbeglice
Poljska premijerka Beata Šidlo odbacila je mogućnost da bi mogla da promeni politiku poljske vlade da ne prima izbeglice po planu EU i naglasila da uprkos odluci Suda EU Poljska ostaje pri svome, da izbeglice jednostavno uopšte ne prima.
"Mi smo to očekivali i bila sam ubeđena da će pasti takva presuda. Međutim, to nimalo ne menja stav vlade u migracijskoj politici, a mislim i cele Višegradske grupe", rekla je premijerka Šidlo u Krinjici na jugu Poljske gde učestvuje u Ekonomskom forumu.
Rešenost Poljske da ne primi nijednog jedinog izbeglicu, posebno ne muslimanske izbeglice i da solidarnost izrazi drugačije, nije pokolebala ni današnja presuda Suda EU u Luksemburgu kojom je odbačena žalba Slovačke i Mađarske na izbegličke kvote, ni najava evrokomesara za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa da će EU tužiti Poljsku, Češku i Mađarsku.
"Mi stalno naglašavamo da mudra i efikasna migracijska politika mora da sadrži pre svega dva elementa: mora da bude bezbedna i mora da bude efikasna u tom smislu da pomaže onima kojima je to zaista potrebno. Čini mi se da se takvo uviđanje već rađa u više zemalja članica EU", rekla je Šidlo.
Poljska premijerka obećala je da će uskoro predstaviti veću i širu pomoć izbeglicama u regionu iz kojeg dolaze, kao i veću materijalni i tehničku solidarnost s evropskim zemljama koje su kao Grčka i Italija prve na udarima migracijskih talasa.
Poljska konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda preinačila je odluku prethodne vlade koja se obavezala da po kvotama primi oko 7.000 izbeglica i prestala je potpuno da ih prima, a insistira da će solidarnost izraziti preko humanitarne pomoći izbeglicama na Bliskom istoku, u logorima u Libanu i Jordanu i slanjem policajaca i graničara da pomognu u obezbeđenju granica EU, na primer, na balkanskoj trasi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.