Novinarka se seća svog života kada je bila reporterka u Severnoj Koreji

Izvor: VOA, 25.Jul.2023, 21:41

Novinarka se seća svog života kada je bila reporterka u Severnoj Koreji

Severna Koreja je jedna od najzatvorenijih zemalja, posebno za strane medije. Ali za Džin Li, prvu šeficu američkog medijskog biroa u Pjongjangu, godine izveštavanja iz unutrašnjosti zemlje su pomogle njoj i njenim gledaocima da bolje razumeju tu državu. Samo nekoliko zapadnjaka je imalo priliku da poseti zatvorenu zemlju Severnu Koreju, a kamoli da radi tamo. Ali za stranu dopisnicu Džin Li, Pjongjang je postao drugi dom nakon što su joj njeni šefovi u agenciji Asošijeted pres dali naizgled nemoguć zadatak: osnivanje dopisništva u zemlji koja gleda na Zapad kao na neprijatelja. “A, ja sam pomislila, kako je uopšte moguće da to uradim? Ne mogu čak ni da dobijem vizu kao američki novinar da uđem u Severnu Koreju" kaže Li za Glas Amerike. Biro je otvoren 2012. Sledeće tri godine Li je redovno putovala u Severnu Koreju, ostajući oko mesec dana. Kao šefica prvog američkog novinskog biroa u Pjongjangu, Li kaže da je ključno bilo uklopiti se: “Da bih mogla da vodim zaista otvorene razgovore, i da steknem utisak kako stvarno razmišljaju, šta stvarno žele, ko su oni kao ljudi, pored pozorišne prezentacije na koju su navikli". Bilo je teško. Zime su bile brutalne. Bilo je restrikcija struje. Hrana i voda su često bili kontaminirani. A "nadzor" je bio naziv igre. “Vi ste u srcu psihološkog rata. Ti si meta toga. Ti si u središtu toga. Mi kao Amerikanci nismo obučeni ni iskusni u prepoznavanju toga. I tako, to je nadzor, to je propaganda, sve to", objašnjava Li. Severna Koreja često koristi raketne testove da pošalje poruku moći međunarodnoj zajednici. Travis King, američki vojnik koji je prešao demilitarizovanu zonu ovog meseca, takođe je stavio ovu zemlju visoko u svetske teme. Ali sa ograničenim medijima, Severna Koreja može da kontroliše narativ. Greg Skarlatoi, iz komiteta za ljudska prava za Severnu Koreju, ocenjuje da ako je King tamo svojevoljno i želi da sarađuje sa Severnokorejcima, uradiće to. "To će se koristiti kao propagandno sredstvo, ali ne pre nego što prođe kroz veoma strogu proveru i ispitivanje." Džin Li je sada u Vašingtonu, gde je koautorka BBC-jevog podkasta "Lazarus Heist", koji istražuje severnokorejski sajber kriminal. Inspiracija koja ju je odvela u Severnu Koreju - da priča priče o ljudima koji retko imaju glas - je snažna kao što je uvek bila. “Iako ono što vidimo veoma liči na robote i treba da prenese poruku jedinstva, oni su takođe pojedinci i izražavaju svoju individualnost na različite načine", kaže Li. Međutim, sa Severnom Korejom u novoj eri izolacije i ograničenim pristupom stranim medijima, Li ocenjuje da će međunarodnoj zajednici biti još teže da potpuno razume tu zemlju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Priča o novinarki koja je živela i radila u Severnoj Koreji

Izvor: VOA, 25.Jul.2023

Severna Koreja je jedna od najzatvorenijih zemalja, posebno za strane medije. Ali za Džin Li, prvu šeficu američkog medijskog biroa u Pjongjangu, godine izveštavanja iz unutrašnjosti zemlje su pomogle njoj i njenim gledaocima da bolje razumeju tu državu.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.