Novinar koji piše o korupciji uhapšen u Egiptu

Izvor: B92, 23.Nov.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar koji piše o korupciji uhapšen u Egiptu

Egipatski novinar koji piše o korupciji i pitanjima bezbednosti, uhapšen je danas, saopštila je njegova redakcija.

Šadi Zalat (37) radi pet godina radi za nevisnu onlajn medijsku kuću "Mada Masr" koja emituje na arapskom i engleskom jeziku.

Po navodima redakcije, policijaci u civilu su bez naloga za hapšenje došli u kuću novinara u Kairu, rekavši njegovoj supruzi da ga vode u policijsku stanicu.

"Mada Masr" traži njegovo bezuslovno i hitno puštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na slobodu.

Taj medij je prošle nedelje objavio tekst o tome da je sin predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija, poslat na diplomatsku funkciju u Moskvi. Za sada se ne zna da li je uhapšeni novinar radio i na tom članku.

Od dolaska El Sisija na vlast 2014. godine, sprovodi se represija prema novinarima, disidentima i drugim aktivistima.

Sajt "Mada Masara" je među stotinak onlajn medija koje egipatske vlasti godinama ometaju, te je Egipćanima dostupan jedino preko neke aplikacije za VPN (Virtual Private Network).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.