Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi problemi za Španiju? "Živi lanac" u Baskiji za pravo na glasanje o nezavisnosti

Desetine hiljada ljudi u Baskiji formirale su danas, uhvativši se za ruke, simbolični "živi lanac" u dužini od oko 202 kilometra, a time traže pravo na održavanje glasanja o nezavisnosti tog španskog regiona.

Iako većina stanovništva Baskije - koja već uživa visok stepen samoopredeljenja i, kao i španska pokrajina Katalonija, ima sopstveni jezik i kulturu - ne podržava nezavisnost, mnogi smatraju da bi tamošnjem stanovništvu trebalo dati pravo na glasanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Protest u obliku "živog lanca" organizovala je baskijska grupa "Gure Esku Dago" (u prevodu "u našim rukama"), a protegao se od Donostije, grada koji je poznat i kao San Sebastijan, do baskijskog parlamenta u Vitoriji (na baskijskom Gasteiz), prenosi Rojters.

Španska vlada, uz podršku Ustavnog suda, ostaje pri stavu da je bilo kakvo glasanje o regionalnoj nezavisnosti nezakonito.

Prema španskom ustavu, pisanom 1978. godine po okončanju režima Fransiska Franka, zemlja je nedeljiva, a prošlogodišnji pokušaj Katalonije da održi referendum o otcepljenju naišao je na oštre pravne protivmere.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.