Novi preokret u pregovorima o formiranju nove hrvatske vlade

Izvor: Press, 22.Dec.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi preokret u pregovorima o formiranju nove hrvatske vlade

Novi dramatični obrt u pregovorima o novoj hrvatskoj vladi dogodio se na današnjim konsultacijama kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović zbog čega je ona i odložila obraćanje javnosti, a lider nezavisne liste Most Božo Petrov najavio da je prekinuo pregovore sa koaliciojom Hrvatska raste okupljenom oko SDP-a ...
                U ovom trenutku nije poznato šta će se dalje događati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a lider Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko prognozira da su moguća dva scenarija, jedan u kojem će doći do nekakvog dogovora i drugi u kojem se ide na nove izbore. 
Na pitanje koji bi scenarij njemu bio draži, Karamarko je rekao:
"Ne znam, videćemo kao će se stvari danas razvijati".
Novi obrt dogodio se kada je Petrov izjavio ispred sedišta Mosta da su u ovom trenutku pregovori sa koalicijom Hrvatska raste završeni, javio je Index.hr.
"Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastavimo sa njima razgovore, iako su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili, i rekli na stranu sve osude... Ali ovo što se sada dogodilo, da SDP zove naše saborske zastupnike i da traže podršku ako se ne dogovorimo", rekao je Petrov ispred sedišta Mosta.
Što će se dalje dogoditi, to će odlučiti Nacionalno veće", dodao je on.
Petrov je vidno nezadovoljan došao do sedišta Mosta nakon konsultacija sa predsednicom Grabar-Kitarović.
Prethodno je Milanović izjavio da veruje da će između Božića i Nove godine biti postignut dogovor s Mostom nezavisnih lista i da će čelnik te nezavisne liste Božo Petrov imati dovoljan broj potpisa da od šefa države dobije mandat za sastavljanje vlade.
"Naš stav znate, pregovaramo i mislimo da će između Božića i Nove godine biti sve dogovoreno i da će Petrov imati dovljan broj potpisa da dobije mandat", rekao je Milanović novinarima na Pantovčaku nakon četvrtog kruga konsultacija sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, prenela je Hina.
 On je odbacio nagađanja da je "nešto zapelo" i rekao da je želja da se postigne dogovor o celovitom paketu jedini razlog što Petrov već danas nje došao na Pantovčak sa 76 potpisa podrške izabranih zastupnika. 
"Pregovaramo, idemo za kompletnim paketom. To je jedini razlog", rekao je on.
 "Situacija je drugačija od zadnjih konsulatcija. Sad se nazire jedan dogovor, juče smo pregovarali, a i sad idemo na pregovore s Mostom i očekujemo da ćemo između Božića i Nove godine imati kopmletan paket i onda može da počne cela procedura", rekao je Milanović.
 On je dodao da nedelju dana nije dugačak rok budući da se "iskorak vidi". 
"Vidi se jedan iskorak, jedan kraj", ponavio je on.
  Govoreći o izjavi Petrova datoj prethodnih dana da će doći do novih izbora ako danas ne bude poznat mandatar vlade, Milanović je odgovorio da se "to promenilo, kao i neke druge stvari".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.