Novi napad u Jerusalimu, dvoje ranjenih, trinaestogodišnji napadač neutralizovan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2023, 10:00

Novi napad u Jerusalimu, dvoje ranjenih, trinaestogodišnji napadač neutralizovan

Najmanje dve osobe su ranjene u napadu blizu Starog grada u Jerusalimu, samo nekoliko sati posle terorističkog napada na sinagogu u kojem je poginulo sedam ljudi, izjavio je portparol policije za Vojni radio, preneo je Rojters.

Napadač je otvorio vatru u ulici Malot, javio je "Džeruzalem post".

Dva civila koji su imali pravo da nose oružje su pucala na njega i on je zadržan nakon što je prethodno zbrinut u policijskoj hitnoj pomoći, saopštila je izraelska policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Napadač je navodno 13-godišnji stanovnik istočnog Jerusalima.

Policija je zaplenila oružje koje je nosio, izvestio je "Maariv".

Policija trenutno istražuje identitet ubice i pretražuje tu oblast u pokušaju da otkrije da li je imao bilo kakvu pomoć, navodi "Maariv".

U napadu su povređeni 22-godišnji mladić i njegov 45-godišnji otac, obojica su u ozbiljnom, ali stabilnom stanju sa ranama u gornjem delu tela.

Njih dvojica su prebačeni u Medicinski centar Šare Zedek.

Ovaj napad se dogodilo samo nekoliko sati nakon terorističkog napada u predgrađu Jerusalima, kada je ubijeno sedam, a povređeno najmanje troje ljudi. Potvrđeno je da je napadač 21-godišnji Palestinac poreklom iz istočnog Jerusalima Alkam Khairi.

Kako navodi policija, Khairi, koji je ubijen, nije imao nikakve veze sa poznatim terorističkim organizacijama i njihovim ćelijama pre napada, prenosi Jerusalim post.

Policija dodaje da je Khairi u petak pucao iz vatrenog oružja na ljude koji su izlazili iz sinagoge Ateret Avraham nakon molitve.

Nakon što je ušao i napao ljude u sinagogi, napadač je, prema navodima očevidaca, počeo da juri za ljudima koji su pokušavali da pobegnu.

Zatim je pokušao da pobegne sa lica mesta automobilom i pucao u pravcu izraelskih policajaca, koji su odgovorili paljbom i ubili ga, saopštila je policija.

"Videli smo ženu i četiri muškarca kako leže na putu. Zadobili su prostrelne rane i nisu davali znake života. Mogli smo samo da potvrdimo njihovu smrt", rekao je bolničar Fadi Dekidek.

Dodaje da je troje ranjenih, uključujući 70-godišnju ženu u kritičnom stanju i da su evakuisani u bolnicu Hadasa na planini Skopus.

Izraelska vojska pojačava snage na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je saopštila danas da je pojačala vojne snage na okupiranoj Zapadnoj obali, dan pošto je palestinski napadač ubio sedam ljudi kod sinagoge na periferiji Jerusalima.

"Na osnovu procene situacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), odlučeno je da se divizija u Judeji i Samariji na Zapadnoj obali pojača dodatnim bataljonom", saopštila je vojska.

Savet bezbednosti UN jednoglasno osudio napad u Jerusalimu

Svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara, kada je poginulo devet Palestinaca, prenosi Si-En-En.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali ne postoji konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja, prenosi Tajms of Izrael.

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

U međuvremenu je portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na "najveću uzdržanost".

Gutereš je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima, prenosi Rojters.

Palestinske frakcije, među kojima i Hamas, pozdravile napad u Jerusalimu

Palestinske frakcije pozdravile su napad u Jerusalimu, u kojem je sinoć ubijeno sedam ljudi.

Palestinske frakcije ocenjuju da je napad prirodan odgovor na izraelske zločine i da su Palestinci u istočnom Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze ujedinjeni u borbi protiv Izraela, piše Džeruzalem post.

Portparoli Hamasa pozdravili su napad u naselju Neve Jakov i pozvali na jačanje otpora Izraelu.

Portparol Hamasa Mohamed Hamade izjavio je da je napad u Jerusalimu prirodan odgovor na, kako je naveo, "masakr" u Dženinu, gde je u raciji izraelske vojske u izbegličkom kampu u četvrtak ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

Naš narod ne zaboravlja krv svojih mučenika i osvetiće njihovu smrt u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu", rekao je Hamada.

Palestinski islamski džihad takođe je pozdravio, kako je navedeno, "herojsku operaciju u Jerusalimu, ocenivši da ona šalje poruku Izraelu da su Palestinci spremni da odgovore na "njegove zločine".

Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine su u odvojenim izjavama naveli da herojska operacija pokazuje da će se palestinski otpor nastaviti.

Palestinci slavili zbog napada 

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze slavili su sinoć zbog terorističkog napada kod sinagoge u Jerusalimu, u kome je poginulo sedam ljudi, a najmanje troje ranjeno, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinci su se na Zapadnoj obali, u Ramali, Nablusu i Dženinu, kao i u delovima istočnog Jerusalima, radovali zbog napada, koji je izveo 21-godišnji Palestinac.

Slavlje je proteklo uz vatromet, pucnjavu u vazduh, trubljenje automobilskih sirena, pevanje pesama i slatkiše, prenosi Tajms of Izrael.

Maskirani muškarac je u Hebronu na Zapadnoj obali prstima pokazivao znak pobede ("V") i čašćavao prisutne poslasticama.

Desetine Palestinaca su se spontano okupile na nekoliko lokacija u pojasu Gaze da bi proslavili napad, a neki su delili velike količine slatkiša iz obližnjih poslastičarnica.

U gradu Gazi je zabeležena slavljenička pucnjava u vazduh i trubljenje automobilskih sirena, a sa zvučnika džamije se čulo "Alahu akbar" ("Bog je veliki").

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bajden ponudio pomoć

Izvor: B92, 28.Jan.2023

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom...Bajden je ponudio "svu potrebnu pomoć i podršku", nakon terorističkog napada u sinagogi u predgrađu Jerusalima, saopštila je Bela kuća...U terorističkom napadu na sinagogu u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.