Izvor: B92, 02.Sep.2009, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova sporna izjava Berluskonija

Rim -- Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao da komesarima EU ne treba dozvoliti da javno govore i zapretio da će u suprotnom blokirati proces donošenja odluka.

Berluskoni je naveo da želi da EU promeni politiku odnosa s javnošću, kako bi svako ko nije predsednik Evropske komisije bio sprečen da govori javno. On je i ranije imao slične izjave, ali nikada u tako oštrom tonu.

"Nećemo dati svoj glas, čime ćemo blokirati rad Evropskog saveta, ukoliko on >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne spreči evropske komesare i njihove portparole da govore javno o bilo kom pitanju. To treba da bude dozvoljeno samo predsedniku Komisije i njegovom portparolu", rekao je italijanski premijer u Gdanjsku u Poljskoj, gde se juče održala ceremonija obeležavanja 70 godina od početka Drugog svetskog rata.

Kako ocenjuje agencija AP, Berluskoni je ovom izjavom odgovorio na kritiku Evropske komisije povodom nedavnog sporazuma Italije i Libije, prema kome Rim može da vrati migrante u tu severnoafričku zemlju, bez razmatranja njihovih zahteva za azil.

Sporazum Italije i Libije naišao je na kritike levičara, UN, Vatikana i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Berluskoni je rekao da je "neprihvatljivo" da portparoli iz EU daju "municiju" opoziciji da kritikuje nacionalnu vladu.

Lider grupe socijalista u Evropskom parlamentu Martin Šulc pozvao je predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Barosa "da reaguje odmah i lično protiv Berluskonijevog nečuvenog napada na evropske institucije".

Nemački poslanik u EP Šulc već dugo kritikuje Berluskonija, koji ga je svojevremeno uporedio sa čuvarom u nacističkom koncentracionom logoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.