Nova nuklearna proba Severne Koreje

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nuklearna proba Severne Koreje

Seul, Moskva, Bejrut, Vašington, Brisel, Peking -- Severna Koreja je saopštila da je uspešno" izvela novu nuklearnu probu pod zemljom, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da odustane od nuklearnog programa.

Kako je javila južnokorejska agencija Jonhap, Severna Koreja je danas ispalila tri rakete kratkog dometa, nekoliko sati pošto je izvela nuklearnu probu. Agencija je navela da je Pjongjang ispalio sa istočne obale dve rakete pošto je nešto ranije izveo probu jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projektila.

"Južnokorejske i američke obaveštajne službe primetile su raketu zemlja-vazduh, dometa 130 kilometara", izjavio je jutros jedan neimenovani diplomata. Rakete su ispaljene iz baze Musudanri, na severoistoku zemlje, odakle je 5. aprila izvedena prethodna raketna proba.

Kako je javila agencija Itar-Tas, pozivajući se na ruske diplomatske izvore u UN, Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da održi vanredni sastanak povodom novog nuklearnog testa Pjongajnga.

Severnokorejska agencija KCNA objavila je da je "25. maja uspešno obavljena još jedna podzemna nuklearna proba, na novom višem nivou eksplozivne moći i tehnologije njene kontrole".

Seizmološke službe SAD, Južne Koreje i Japana registrovale su seizmološke aktivnosti jutros oko 9:50 po lokalnom vremenu, u oblasti u kojoj je Severna Koreja izvela svoj prvi nuklearni test 2006. godine.

Snaga bombe 20 kilotona

Snaga nuklearne bombe koju je rano jutros testirala Severna Koreja bila je oko 20 kilotona, saopštio je izvor iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Severna Koreja je jutros izvela drugu podzemnu nuklearnu probu. Prema podacima ruskih aparata za kontrolu nuklearnih eksplozija, snaga nuklearne eksplozivne naprave iznosila je oko 20 kilotona", izjavio je jedan visoki zvaničnik ruskog Ministarstva.

Proba je izvršena "na istom terenu na severoistoku Severne Koreje gde je 2006. godine izveden prvi nuklearni test", naveo je isti izvor.

Generalni konzulat Severne Koreje u Nahodki saopštio je danas da neće biti nikakvih negativnih ekoloških posledica podzemne nuklearne eksplozije po Daleki istok Rusije, kao ni za druge severnokorejske susede, dok je hidrometeorološka služba ruske pokrajine Primorje, koja se jedina graniči sa Severnom Korejom, saopštila da je radioaktivnost u predviđenim granicama.

Dežurni službenik konzulata Demokratske Narodne Republike (Severne) Koreje (DNRK) je rekao da je zvanični Pjongjang već zvanično saopštio zašto je izvršena nuklearna proba.

"To je odgovor na pritisak SAD i drugih zemalja na DNRK, a naša zemlja će i dalje jačati svoju odbrambenu sposobnost, izvoditi podzemne nuklearne probe i testiranje raketa", rekao je on.

Prema izjavama seizmologa iz različitih zemalja, današnja eksplozija izazvala je veštački zemljotres jačine od 4,7 do 5,3 stepena Rihterove skale.

Agencija Itar-tas navodi da nije stvar u snazi, već u kvalitetu naprave, jer specijalne službe zainteresovanih zemalja pokušavaju da utvrde da li je to bila proba kompaktne bojeve glave za balističku raketu, za čiju proizvodnju je većina eksperata ranije pretpostavljala da Severna Koreja nema tehnologiju.

Zabrinuti i u Vašingtonu i u Moskvi

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je duboko zabrinut zbog nuklearne probe koju je izvršila Severna Koreja, navodi se u današnjem saopštenju Bele kuće, uz ocenu da taj čin predstavlja "kršenje međunarodnog prava".

"Pokušaj Severne Koreje da razvije nuklearno oružje, kao i program balističkih raketa predstavlja pretnju međunarodnom miru i stabilnosti", ukazano je u saopštenju.

EU osudila potez Pjongjanga

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana osudio je danas nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja, ocenjujući da su time dodatno ugroženi mir i bezbednost na severoistoku Azije.

"Taj neodgovorni potez Severne Koreje zahteva odlučan odgovor međunarodne zajednice. EU će biti u kontaktu sa svojim partnerima radi dogovora o odgovarajućim merama", navedeno je u Solaninom saopštenju.

Navedeno je, takođe, da nuklearna proba predstavlja flagrantno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Uz ocenu da je ovaj potez Pjongjanga "grubo nipodaštavanje" Saveta bezbednosti UN, navedeno je i da se radi o "bezobzirnom izazovu međunarodnoj zajednici".

"Ponašanje Severne Koreje povećava tenzije i potkopava stabilnost u severoistočnoj Aziji. Takve provokacije vode i izolaciji Severne Koreje", saopštila je Bela kuća, poručivši da ta zemlja neće biti prihvaćena sve dok ne odustane od oružja za masovno uništavanje.

Na kraju saopštenja je ukazano da opasnost koju širi Severna Koreja traži reagovanje međunarodne zajednice i izražena je spremnost SAD da u tom smislu sarađuju sa svim saveznicima i partnerima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog jutrošnje nuklearne probe koju je izvršila Severna Koreja.

"Naravno, zabrinuti smo informacijom o severnokorejskoj nuklearnoj eksploziji", istakao je Lavrov u Bejrutu, navodeći da će Rusija hitno analizirati ovaj događaj i da će o njemu zauzeti odgovarajući stav.

Lavrov je rekao da se nada da će sve članice Saveta bezbednosti UN imati sve informacije o najnovijem potezu Pjongjanga do sednice Saveta bezbednosti, koja bi trebalo da bude održana danas posle podne.

Navodeći da je Japan predložio da se Savet bezbednosti sastane danas u 16 sati po njujorškom vremenu, Lavrov je rekao da je uveren da će ta sednica biti održana.

I Kina oštro osudila nuklearnu probu

Kina je oštro osudila današnju nuklearnu probu Severne Koreje i pozvala Pjongjang da ne pogoršava situaciju.

"Kineska vlada izražava odlučno protivljenje", navedeno je na veb-sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Navedeno je i da "kineska strana odlučno zahteva od Severne Koreje da poštuje svoja obećanja u vezi s denuklarizacijom, da zaustavi akcije koje mogu da pogoršaju situaciju i da se vrati pregovaračkom procesu šest nacija", preneo je Rojters.

Britanska agencija prenosi, istovremeno, ocene analitičara da Peking, verovatno, neće podržati eventualnu novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o sankcijama Pjongjangu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja izvela drugu nuklearnu probu

Izvor: Deutsche Welle, 25.Maj.2009

Severna Koreja objavila je danas da je izvela drugu nuklearnu probu, a kako javlja južnokorejska agencija Jonhap, Pjongjang je istovremeno testirao i raketu kratkog dometa.

Nastavak na Deutsche Welle...

Nova nuklearna proba Severne Koreje

Izvor: RTS, 25.Maj.2009

Severna Koreja izvršila je rano jutros drugu nuklearnu probu. Međunarodna zajednica oštro osudila tu komunističku državu zbog testiranja oružja za masovno uništenje. Sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti. Jačina eksplozivne naprave odgovara snazi bombe bačene na Nagasaki...Uprkos pritiscima...

Nastavak na RTS...

Solana osudio odluku Pjongjanga da izvede nuklearnu probu

Izvor: NaDlanu.com, 25.Maj.2009

BRISEL, 25. maja 2009. (Beta-AFP) - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Havijer Solana osudio je u ponedeljak odluku Pjongjanga da izvede novu nuklearnu probu. "Osuđujem nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja", a koja predstavlja "flagrantno kršenje rezolucije 1718 Saveta bezbednosti UN",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Jonhap: Pjongjang testirao još dve raketa kratkog dometa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2009

Severna Koreja testirala je danas još dve rakete kratkog dometa, javila je južnokorejska agencija Jonhap. Pjongjang je jutros izveo i novu podzemnu nuklearnu probu, a Jonhap je javio da je testirana i jedna raketa zemlja-vazduh kratkog dometa. Sve ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nova nuklearna proba Severne Koreje

Izvor: MySerbia.net, 25.Maj.2009

Severna Koreja izvršila je rano jutros drugu nuklearnu probu. Međunarodna zajednica oštro osudila tu komunistički državu zbog testiranja oružja za masovno uništenje. Sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti. »»

Nastavak na MySerbia.net...

Obama osudio nuklearnu probu severne Koreje

Izvor: NaDlanu.com, 25.Maj.2009

VAŠINGTON, 25. maja 2009. (Beta-AFP) - Predsednik SAD Barak Obama (Barack) oštro je danas osudio novu nuklearnu probu koju je danas izvela Severna Koreja, ističući neophodnost odgovora SAD i međunarodne zajednice. Nuklearne i balističke aktivnosti Severne Koreje "predstavljaju ozbiljnu pretnju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ahmadinedžad: Nema saradnje sa Severnom Korejom

Izvor: Blic, 25.Maj.2009

Iran i Severna Koreja nemaju nikakvu saradnju na polju razvoja nuklearnog programa, izjavio je danas iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, reagujući na nuklearnu probu koju je danas izvršio Pjongjang....."Nemamo nikakvu saradnju sa Severnom Korejom (na nuklearnom polju). Mi se protivimo svakoj proizvodnji...

Nastavak na Blic...

Barak Obama: Ambicije Pjongjanga pretnja miru

Izvor: Danas, 25.Maj.2009

Severna Koreja testirala je juče tri rakete kratkog dometa, javila je južnokorejska agencija Jonhap. Pjongjang je istoga dana izveo i novu podzemnu nuklearnu probu. Sve tri rakete dometa su 130 kilometara i testirane su iz mesta Musudar-ri, na severoistočnoj obali Severne Koreje.

Nastavak na Danas...

Pjongjang sam protiv svih

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 06:39

Severna Koreja izvršila je rano jutros drugu nuklearnu probu. Međunarodna zajednica oštro osudila tu komunističku državu zbog testiranja oružja za masovno uništenje. Sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti. Jačina eksplozivne naprave odgovara snazi bombe bačene na Nagasaki...Uprkos pritiscima...

Nastavak na RTS...

Opasne nuklearne pretnje Severne Koreje

Izvor: Blic, 26.Maj.2009

Severna Koreja je juče ujutru izvela drugu podzemnu nuklearnu probu u blizini grada Kilju, u oblasti gde je u oktobru 2006. izvršila svoj prvi nuklearni test. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, nova detonacija je bila znatno jača od one od pre dve i po godine i iznosila je između deset i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.