Nije tačno da deca treba odmah da napuste zemlju

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije tačno da deca treba odmah da napuste zemlju"

MSP Srbije objavilo je saopštenje malteškog organa za izdavanje boravišnih dozvola koji ističe da srpska deca ne moraju odmah da napuste zemlju.

Ministrarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je večeras saopštenje malteškog organa za izdavanje boravišnih dozvola na Malti u kom se navodi da "suprotno onome što je pisano u medijima, nije tačno da će se od dece očekuje da odmah napuste zemlju", te da imaju pravo na žalbe.

Malteška Agencija za državljanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i boravak navodi da je, posle pisanja medija preispitala slučajeve i potvrdila svoju odluku da odbija zahteve podnete u prethodnim nedeljama jer podnosioci ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda.

"Ukoliko podnosioci zahteva nemaju stalni boravak i ukoliko su njihovi prihodi ispod nacionalne prosečne plate, Agencija za državljanstvo i boravak i dalje daje mogućnost da se pridruže rodjacima na Malti. ;Da bi se ovakav zahtev odobrio, uzima se u obzir prihod oba roditelja i raspoloživi dohodak ne sme biti niži od referentne vrednosti rizika od siromaštva utvrdjene u Anketi o prihodima i uslovima života", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je pozvalo malteške vlasti da odlože sprovodjenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije čiji roditelji nemaju dovoljne prihode na godišnjem nivou do održavanja konzularnih konsultacija dve zemlje koje su zakazane za 27. januar 2020.

Saopštenje Agencije usledilo je nakon što je ;Ministarstvo spoljnih poslova od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje tih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Mediji su ranije javili da 22 dece, medju kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti, jer roditelji ne zaradjuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama iz država koje nisu članice EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.