Netanjahu: Novom naselju na Golanskoj visoravni ime po Trampu

Izvor: RTS, 23.Apr.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu: Novom naselju na Golanskoj visoravni ime po Trampu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneće uskoro pred vladu predlog da se novo naselje na Golanskoj visoravni nazove po predsedniku SAD Donaldu Trampu, u znak zahvalnosti što je Bela kuća priznala Izraelu suverenitet nad tom teritorijom.
"Svi Izraelci su bili duboko dirnuti kada je predsednik Tramp doneo istorijsku odluku", rekao je Netanjahu u video izjavi na Golanu, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prema Netanjahuovim rečima, on će nakon važnog jevrejskog praznika Pashe pred vladu izneti rezoluciju kojom se poziva da novo naselje na Golanskoj visoravni bude nazvano po predsedniku Donaldu Trampu.
Izrael je okupirao Golansku visoravan Siriji 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata i aneksirao 1981. godine što nije priznala međunarodna zajednica.
Sjedinjene Države su prošlog meseca odstupile od takvog stava kada je Tramp potpisao dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta nad tom teritorijom.
Trampov potez usledio je nakon njegove odluke u decembru 2017. godine da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu.
Izrael je ranije nezavisno od ove najave, potvrdio da uvažavajući predsednika SAD, namerava da nazove železničku stanicu u blizini Zida plača u Jerusalimu po njemu, navodi agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trampov mirovni plan posle Ramazana

Izvor: B92, 23.Apr.2019

Njujork -- Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner najavio je da će se Tramp mirovni plan objaviti posle Ramazana...Tramp je obećao mirovni plan u nadi za postizanje "konačnog sporazuma" između Izraelaca i Palestinaca..."Čekaćemo do kraja Ramazana i tada ćemo objaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.