Nesvakidašnja koalicija na pomolu u Irskoj - svi protiv Šin fejna

Izvor: RTS, 26.Jun.2020, 23:57

Nesvakidašnja koalicija na pomolu u Irskoj - svi protiv Šin fejna

Dve dominantne irske partije desnog centra i Zelena stranka dogovorile su formiranje nove koalicione vlade čiji će fokus delovanja, između ostalog, biti na borbi protiv klimatskih promena, čime su prekinule četvoromesečnu političku pat poziciju.
Postignuti dogovor je prvi put ujedinio dve rivalske političke stranke koje već čitav vek vode glavnu reč na irskoj političkoj sceni.

Očekuje se da će lider Republikanske stranke poznatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao Fijana Fol Majkl Martin u subotu biti izabran za premijera i tako zameniti Lea Varatkara iz Ujedinjene irske stranke.
Prema sporazumu o rotaciji na mestu premijera, trebalo bi da se Varatkar vrati u kabinet polovinom petogodišnjeg mandata.
Vlada Lea Varatkara morala je da uvede restriktivne mere zbog epidemije koronavirusa, a budući premijer Majkl Martin najavio je da će ponovno otvaranje zemlje od ponedeljka biti trenutak nade i novih prilika za irski narod.
Rekao je da se nada da će nova vlada imati snage da se suoči sa svim problemima, uključujući probleme zdravstvenog sistema i klimatske promene koje je opisao kao "egzistencijalni izazov našeg doba".
Šin fejn ostaje u opozicijiNakon zasedanja parlamenta u subotu, koje će biti održano pod posebnim merama zbog koronavirusa, Irska će prvi put biti oštro podena po liniji levica-desnica, gde će partija Šin Fejn predstavljati glavnu opoziciju.

Nekadaše političko krilo Irske republikanske armije je i uzrok nesvakidašnje koalicije na desnom centru, pošto su na izborima održanim u februaru šokirali politički establišment osvojivši više glasova od bilo koje druge partije.
U parlamentu u kojem sedi 160 narodnih poslanika, Šin fejn je osvojio 37 mesta, jednako kao i Fijana fol, a dva više od Ujedinjene stranke Irske.
Mesto u koalicije je pronašla i Zelna stranka koja je uspela budućoj vladi da nametne ekološke teme i dobije obećanje da će se raditi na smanjivanju emisije štetnih gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.