Nemci deporutuju 94.000 azilanata sa Balkana

Izvor: RTS, 09.Avg.2015, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci deporutuju 94.000 azilanata sa Balkana

Berlin će proterati 94.000 tražitelja azila s Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u Nemačku, izjavio je predsednik Savezne kancelarije za migracije i izbeglice Manfred Šmit.
Razlog za deportaciju je što su balkanske zemlje proglašene sigurnima od političkog progona i što se uglavnom radi o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima, navodi Večernji list, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Skoro svi oni, uz rešenje o odbijanju azila, dobiće i obaveštenje o zabrani ponovnog ulaska i boravka u Nemačkoj", rekao je Šmit u intervjuu za Velt.
Pozadina ovih mera je reforma nemačkog zakona o boravku i da je samo onima dobro integrisanima i onima koji imaju dozvolu boravka dopušteno da ostanu i dalje u Nemačkoj, rekao je Šmit, koji smatra i da bi tražiteljima azila trebalo ukinuti mesečni džeparac od 143 evra.
S druge strane, onima koji nemaju uslov za boravišnu dozvolu ubrzaće se povratak u domovine. Stranac koji je proteran ili deportovan, neće moći ponovo da uđe u Nemačku pet godina, istakao je Šmit.
Nemački poslanici iz redova konzervativaca pozvali su ranije na dodatne mere kojima bi se odvratili stanovnici Balkana da traže azil u Nemačkoj.
Mnogi beže od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbeglica koje su stigle u Nemačku u prvoj polovini ove godine, 70.000 je došlo sa Balkana, preneo je Rojters.

Folker Kauder, član Hrišćansko-demokratske partije nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi stanovnike Balkana, za koje postoje male šanse da dobiju azil, brže trebalo vraćati u domovinu. "Ko god dođe sa Kosova, trebalo bi da bude vraćen u roku od mesec dana", rekao je Kauder za list Velt.
Manfred Veber, lider Evropske narodne partije i član Hrišćansko-socijalne unije izneo je ideju ponovog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije.
U prvih šest meseci ove godine stiglo je 29.000 zahteva za azil građana Kosova, što je druga po veličini grupa posle Sirije, u odnosu na 2.000 u istom periodu prošle godine, saopštilo je ministarstvo za migracije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Njemačka najavila deportaciju tražilaca azila sa Balkana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Avg.2015, 10:33

Njemačka će deportovati gotovo 94.000 tražilaca azila sa Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u tu zemlju u narednih pet godina, izjavio je predsjednik Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice Manfred Šmit..."Skoro svi oni, uz rješenje o odbijanju azila, dobiće i obavještenje o zabrani ponovnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.