Izvor: RTS, 30.Sep.2021, 15:04

Nemačku trese inflacija, najveća u poslednje tri decenije

Nemačka stopa inflacije premašila je u septembru prag od 4 odsto prvi put u poslednjih skoro 28 godina, saopšteno je iz nemačkog Federalnog zavoda za statistiku.
Trend brzorastuće inflacije u Nemačkoj primećen je još u julu kada je stopa bila 3,1 odsto.

Harmonizovani nemački indeks potrošačkih cena porastao je u avgustu na 3,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu što je uslovilo i zabrinutost da bi ultra labava monetarna politika Evrozone >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogla da izazove pregrevanje njene najveće ekonomije.
Poslednji put kada je nemačka inflacija dostigla 3,4 odsto bilo je to u sprezi sa finansijskom krizom 2008. godine, a sa septembarskih 4 odsto izjednačila se sa inflacijom poslednji put zabeleženom u Nemačkoj pre 28 godina.
Inflacija raste u mnogim zemljama dok se svetska ekonomija oporavlja od uticaja pandemije, povećavajući pritisak na centralne banke da počnu smanjivati monetarne stimulacije koje su pokrenuli prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inflacija u Njemačkoj premašila četiri odsto, prvi put u 28 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2021

​VIZBADEN - Njemačka stopa inflacije premašila je ovog mjeseca prag od četiri odsto prvi put u skoro 28 godina, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Inflacija u evrozoni u septembru najviša od 2008, podstaknuta skokom cena energenata.

Izvor: Danas, 01.Okt.2021, 13:56

Stopa inflacije u zemljama evrozone porasla je u septembru na 3,4 odsto na godišnjem nivou zbog skoka cene energenata, saopštila je danas evropska statistička agencija Eurostat.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.