Nemački predsednik na „belom hlebu“

Izvor: Politika, 25.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački predsednik na „belom hlebu“

Uprkos izvinjenju naciji, ostavka šefa države Kristijana Vulfa izvesna, a pokretanje rasprava na pokrajinskom i saveznom nivou predstavlja uvod u opšti obračun sa korumpiranim političarima

Uprkos izvinjenju nemačkog predsednika Kristijana Vulfa naciji, takozvana predsednička afera u Nemačkoj nije okončana. Mediji su složni u oceni da su naizgled podeljeni tabori vlade i opozicije doneli odluku, a da se razlike u stavovima odnose na trenutak kada i na način kako bi predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trebalo da podnese ostavku.

„Sledeći, molim“ naslov je komentara prestižnog nedeljnika „Cajt“. Hamburški „Špigl“ predviđa da će „početak kraja“ uslediti – odmah posle novogodišnjih praznika.

Izvori bliski vladi Angele Merkel tvrde, a prenose agencije, da bi u prvoj polovini januara trebalo da bude sazvana vanredna sednica pokrajinskog parlamenta Donje Saksonije, sa jednom tačkom dnevnog reda: da li se predsednik države ogrešio o Ministarski zakon koji nalaže političarima da ne primaju poklone i ne uživaju u povlasticama, ukoliko one utiču na funkciju koju obavljaju?

Predsednik Vulf, oglasio se po tom pitanju u vanrednom obraćanju naciji, minulog četvrtka. Potvrdio je ispravnost navoda o povlasticama koje je godinama, u funkciji pokrajinskog premijera Donje Saksonije, potom u prvim danima predsednikovanja, rekao je – prihvatao.

„Molim za izvinjenje i za razumevanje“, rekao je predsednik, da bi naglasio da nije imao nameru da krši Ministarski zakon.

Izvinjenje, izvesno, neće zaustaviti proces koji bi trebalo da dovede do Vulfovog povlačenja. Sednica pokrajinskog parlamenta Donje Saksonije bi, po ustaljenoj praksi, trebalo da dovede do rasprave na saveznom nivou – pred Bundestagom i u okviru parlamentarne istražne komisije.

Poznavaoci ističu da se lome koplja oko načina na koji bi trebalo očuvati ugled prvog čoveka Nemačke. Raspravlja se da li bi se smenom sadašnjeg vršioca predsedničke dužnosti pomoglo ili odmoglo njegovom nasledniku.

Argument pristalica Vulfovog o(p)stanka je da bi po ugled države bilo porazno ako bi za manje od dve godine dva predsednika podnela ostavku. (Prethodnik Horst Keler podneo je ostavku u proleće 2010. godine, posle samo šest meseci provedenih u drugom mandatu.) Kako „Politika“ saznaje, u Berlinu je na konsultacijama iza zatvorenih vrata tim povodom rečeno: „Ljudi na ulici prepričavaju da je Nemačka fudbalski klub, poput Bajerna, ali sa više članova. Bajern svaki čas menja trenera, a država predsednika.“

Predsednikovi protivnici usredsređuju se na činjenicu da je u Nemačkoj, u toku ove i minule godine, više istaknutih političara bilo upleteno u skandale nego ikada, od svršetka Drugog svetskog rata naovamo. Jedanaest političara, među njima bivši ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg, ali i nekoliko univerzitetskih profesora, otkriveni su kao plagijatori doktorskih disertacija. Kolega u demohrišćanskoj stranci i nekadašnji sugrađanin aktuelnog predsednika, Hanoveranac Kristijan fon Betiher podneo je ostavku na funkciju premijera Šlezvika Holštajna, susedne pokrajine Donje Saksonije, zbog pedofilije. (Ljubavnica mu je imala šesnaest godina.)

Pokretanje postupka zbog kršenja Ministarskog zakona protiv šefa države predstavljaće uvod u širu akciju: „Uz borbu protiv neonacizma i protiv ekonomske krize, Nemačkoj predstoji borba protiv korumpiranih političara“, zaključio je „Frankfurter algemajne“.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 26.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.