Nemački parlament odobrio paket pomoći za španske banke

Izvor: Blic, 20.Jul.2012, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački parlament odobrio paket pomoći za španske banke

Nemački parlament je juče velikom većinom odobrio evropski paket pomoći u iznosu do 100 milijardi evra za posrnuli španski bankarski sektor.

Za usvajanje tog paketa glasalo je 473 poslanika donjeg doma nemačkog parlamenta Bundestaga, dok je njih 97 glasalo "protiv", uz 13 "uzdržanih", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je ukazao da je taj paket od ključne važnosti za očuvanje stabilnosti unutar 17-članog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bloka.

To je bio deseti put da se Nemačka izjašnjava o krizi evrozone od njenog izbijanja pre oko dve i po godine.

Poslanici su se vratili sa letnjeg odmora radi održavanja vanredne sednice, budući da Španiji u petak ističe rok, kada bi na sastanku ministara finansija evrozone trebalo da konačno bude potpisan sporazum o pomoći.

Španija se nada da će prvu ratu pomoći, u iznosu od 30 milijardi evra, dobiti do kraja jula, pa je zauzvrat pristala na širok spektar reformi bankarskog sektora i na nadzor inspektora iz Evropske unije (EU).

U uvodnom obraćanju parlamentu, ministar Šojble je rekao "kako je danas reč o pružanju preko potrebnog vremena Španiji za rešavanje njenih bankarskih problema".

"U ovoj vanrednoj situaciji, pomažemo španskoj državi da se izbori sa prevelikom nervozom na finansijskim tržištima i zato dajemo naš doprinos zarad ukupne finansijske stabilnosti evrozone", rekao je Šojble.

Povezane vesti: Španija u petak potpisuje sporazum o pomoći bankama Španske banke moraće da pričekaju na pomoć EU Pomoć Španiji imala kratak efekat Evrogrupa daje Španiji 100 milijardi evra, ne traže se mere štednje Premijer: Španiji nije potrebna pomoć

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.