Nemački ministar pravde poništava stare presude zbog homoseksualnosti

Izvor: Blic, 11.Maj.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ministar pravde poništava stare presude zbog homoseksualnosti

Nemački ministar pravde Hajko Mas najavio je danas da će predložiti zakon kojim bi bile poništene presude homoseksualcima, donete u Zapadnoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata prema zakonu kojim je bila kriminalizovana homoseksualnost.

Mas je rekao da će nastojati da poništi osuđujuće presude i da omogući "pravo na kompenzaciju".

Federalna agencija za borbu protiv diskriminacije ranije je sprovela studiju kojom je zaključeno da nema pravne prepreke za rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tih ljudi. Mas je rekao da će ta studija biti uzeta u obzir u procesu pisanja zakona, koji će morati da bude odobren u parlamentu.

Od 1949. do 1969. godine osuđeno je oko 50.000 ljudi po zakonu uvedenom u 19. veku, koji je još bio pooštren za vreme nacističkog režima i koji je u toj formi zadržan i u Zapadnoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

Homoseksualnost je dekriminalizovana 1969. i nemački parlament Bundestag je 2000. usvojio rezoluciju u kojoj se izražava žaljenje što je taj zakon ostao na snazi posle rata, a dve godine kasnije poništio je presude na koje su bili osudjeni homoseksualci za vreme nacističke vladvine, ali ne i one iz vremena posle rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.