Neizbežan još jedan referendum o nezavisnosti Škotske?

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizbežan još jedan referendum o nezavisnosti Škotske?

Drugi referendum o nezavisnosti Škotske je "neizbežan" zbog politike koju vodi britanski premijer Dejvid Kameron, izjavio je danas bivši škotski premijer Aleks Salmond.

"Verujem da je drugi referendum neizbežan i još ostaje da se utvrdi datum", rekao je poslanik Škotske nacionalne partije (SNP) navodeći nekoliko razloga za organizovanje tog glasanja.

Prema njegovim rečima, Kameron nije održao obećanje dato pre prvog referenduma o novim ovlašćenjima Škotskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Salmond je kao drugi razlog naveo mogućnost da Velika Britanija izađe iz Evropske unije ako tako odluče građani, čime bi Škotska, protiv svoje volje, automatski izašla iz Unije.

Salmond je podneo ostavku na mesto premijera nakon što je na referendumu 18. septembra 55,3 odsto građana glasalo protiv nezavisnosti Škotske. Kraljevina Škotske je bila nezavisna država do 1. maja 1707. godine kada je ukazom o ujedinjenu ušla u zajednicu s Engleskom i tako je nastalo Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.