Navijači Dinama ponovo prete Srbima u Hrvatskoj, privedeno četvoro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 10:08

Navijači Dinama ponovo prete Srbima u Hrvatskoj, privedeno četvoro

Zbog transparenta navijača Dinama u Zagrebu, kojim se preti silovanjem Srpkinja i srpske dece, privedena su četiri navijača Dinama, saopšteno je iz policije.

"Dosadašnjim postupanjem policije, u službene prostorije dovedene su četiri osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem", navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

Inače, iz policije tvrde da su dojavu o remećenju javnog reda i mira dobili sinoć, ali da kada je policija izašla na mesto događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tamo nikoga nije bilo.

Srpsko narodno veće (SNV) objavilo je jutros na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju sa neprimerenom porukom navijača Dinama na zagrebačkim ulicama, u kojoj se pominju srpske žene i deca.

Poruka navijača je "J……o srpske žene i djecu", gde je slovo u reči "djecu" u obliku ustaškog slova "U".

Grupa mladića nosila je i zastave HOS. Uz fotografiju piše: "Zagrebačkim ulicama rulja mog života teče".

Zagrebačka N1 TV piše da je fotografiju u Zagrebu, u Kustošijanskoj ulici, snimio fotograf Nikola Šolić i objavio je na fejsbuku.

Navode da su u zagrebačkoj policiji poslali upit o ovom događaju i objaviće, kažu, čim dobiju odgovor o njihovim daljim koracima.

Vučić o uvredama: Neću se izvinjavati za Oluju, Jasenovac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom neprimerenih poruka navijača Dinama na zagrebačkim ulicama, u kojima se pominju srpske žene i deca, "da to govore o onima koji su to uradili, a ne o nama, te da je siguran da to nije stav većine hrvatskih građana".

Osvrnuo se i na činjenicu da je on sam, kao predsednik Srbije, stalna tema hrvatske javnosti, odnosno medija, te ukazao da se to nije dešavalo njegovim prethodnicima, jer je Srbija tada bila slaba.

Kad je reč o navijačima, kaže da je reč o "skupini, koja ne zna šta će od mržnje".

"Ti ljudi treba da idu na lečenje, jer su pedofili, a i silovatelji uvek sa pedofilima idu u istu katergoriju. To više govori o njima nego o nama, našim ženama i deci", rekao je Vučić novinarima u Požegi.

Predednik je rekao da je siguran da to nije stav većine u Hrvatskoj.

Vučić je rekao i da je, prema podacima koje je dobio, u poslednjih 47 dana svaki dan on sam bio napadnut u hrvatskim medijima.

"I na tome sam im zahvalan, jer me ne bi napadali da bar malo ne vredim. Neke druge nisu napadali ranije, ali tad nismo imali ni Budimku, puteve, vojsku, policiju, ništa osim što smo im se dodvoravali svaki dan", primetio je on.

Kako je rekao, danas ne idemo ni protiv koga, poštujemo Hrvatsku, želimo joj sve najbolje, ali se ne izvinjavamo.

"Ne mogu da im se izvinjavam za Oluju, proterane Srbe, Bljesak, Jasenovac... Ne mogu i neću da se izvinjavam", rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali pre svega da sama Srbija bude jača.

"A, što Srbija bude jača, biće i napadi na mene žešći", primetio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da u Hrvatskoj često govore da on sam često spominje tu zemlju u vezi sa ekonomskim rastom, ali da ne napominju o kolikom rastu je reč.

"I ne kažem to ja, već Evrostat. Neće da kažu koliki je rast Srbije, a koliki Hrvatske. Objasnite ljudima kako 'glupi, tupavi' Vučić, tamo 'istočno od raja', može da bude uspešniji od genija koji pametno i mudro vladaju", rekao je Vučić.

Mihajlović: U Zagrebu nasilje, u Beogradu "Stop nasilju"

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je osudila parole zagrebačkih navijača u kojima se srpskim ženama i deci preti najstrašnijim nasiljem, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ona je pozive na nasilje nad srpskim građankama iskazano na ulicama Zagreba, osudila ne samo kao neprihvatljivo, već je i podsetila da kampanju „Stop nasilju nad ženama“, koju Koordinaciono telo realizuje zajedno sa srpskim fudbalskim klubovima.

"I dok se usred Zagreba vijore ovakvi transparenti, mi u Srbiji zajedno sa svojim najtrofejnijim fudbalskim klubovima i njihovim navijačima šaljemo poruku da je nasilje nad ženama i devojčicama nedopustivo", rekla je ona.

Dodala je da je ponosna što se sa stadiona u Srbiji preko istaknutih transparenata šalje poruka protiv nasilja.

Potpredsednica Vlade rekla je i da očekuje oštru osudu od strane hrvatskih zvaničnika, jer ovakvi događaji nisu samo govor mržnje, već pretnja svakom društvu koje teži da bude moderno i razvijeno.

„Ako hoćemo da baštinimo evropske vrednosti i da svoju decu odgajamo u društvu oslobođenom od nasilja i mržnje, onda svi svakodnevno moramo da radimo na tome - i država i nevladin sektor i mediji i svaki građanin i građanka. Jedino tako možemo biti sigurni da generacijama koje dolaze ostavljamo bolje mesto za život“, rekla je ona.

Plenković osudio transparent navijača Dinama

Premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio danas u Vukovaru transparent sa neprimerenom i, kako je rekao, sramnom porukom Dinamovih navijača upućenom Srpkinjama i srpskoj deci i poručio da za njega nema dileme da je to nedopustivo i za svaku osudu.

"Bilo šta tako ja najoštrije osuđujem, tome nema mesta u javnom prostoru, za svaku osudu je to. Za mene tu nema dileme, neprihvatljivo je i za svaku osudu", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Zagrebu je kratko rekao kako je siguran da policija radi na ovom slučaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Navijači Dinama ponovo prijete Srbima u Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2020

Srpsko narodno veće (SNV) objavilo je jutros na svom zvaničnom Twitter nalogu fotografiju sa neprimjerenom porukom navijača Dinama na zagrebačkim ulicama, u kojoj se pominju srpske žene i djeca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.